Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як реформують систему виконання покарань?

19 травня 2016, 10:29
976
0
Реклама

Кабінет Міністрів схвалив Концепцію реформи системи виконання покараньрозроблену Міністерством юстиції спільно з європейськими колегами, і підтримав пакет постанов, які забезпечать старт реформи.

Згідно з прийнятими документами буде ліквідовано Державну пенітенціарну службу і її управління на місцях. У Мінюсті почнуть роботу 3 нові департаменти - департамент пробации, режимний відділ, а також департамент ресурсного забезпечення.

Реформа припускає відмову від радянських карно-старанних інспекцій і побудову на їхньому місці центрів пробации на рівні районів.

Також буде виконано давню рекомендацію Ради Європи і проведена демілітаризація пенітенціарної системи. За рахунок економії по системі і зменшення бюрократичного апарату буде підвищена зарплата співробітникам. Плановані новації також передбачають оновлення через прозорі конкурси кадрового складу. За розрахунками в систему повинно влитися не менше 20% нових людей.

Буде зміщений акцент на психологічну роботу із засудженим через систему пробации. За півроку до того, як особа покине установу, з ним почнуть працювати співробітники, які зможуть підготувати людину до повернення в суспільство, розповіли в Мінюсті.

Також буде підготовлено нове законодавство в цій сфері з урахуванням кращих світових зразків і ряду європейських нормативно-правових актів.

Зараз в системі установ виконання покарань функціонує близько 100 держпідприємстві майже усі вони збиткові. Причина такого стану - корупція і неефективне управління. Здолати корупцію заплановано передусім перекладом усіх закупівель на систему ProZorro. Також планується створити єдиний виробничий холдинг, який зможе об'єднати ці підприємства.

Відділ інспекції установ виконання покарань буде зсередини проводити анонімний моніторингщоб Мінюст отримав об'єктивну інформацію про можливі порушення прав людини.

Крім того, пропонується схема державно-приватного партнерства, при якій інвестор побудує нові установи змісту ув'язнених в обмін на отримання ділянки, де була стара установа. Пілотним проектом в цьому напрямі визначене Лук'янівське СИЗО в Києві.

За інформацією Мінюсту

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини