Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет схвалив проект Закону про медиации

16 травня 2016, 13:00
3063
0
Реклама

Комітет ВР з питань правової політики і правосуддя рекомендує прийняти за основу законопроект № 3665 "Про медиации"який ініціювали народні депутати А. Шкрум, В. Пташник, О. Сыроид, О. Березюк, С. Алексеев, Л. Емец, Е. Сотник.

При доопрацюванні законопроекту до другого читання Комітет рекомендує врахувати і положення альтернативного законопроекту № 3665-1, поданого народним депутатом С. Киваловым.

Законопроект № 3665 дає визначення термінів "медиация" (альтернативний (позасудовий) метод вирішення суперечок, за допомогою якого дві або більше сторони суперечки намагаються у рамках структурованого процесу за участю медіатора досягти згоди для вирішення їх суперечки) і "медіатор" (незалежний посередник, який допомагає сторонам суперечки в його рішенні шляхом медиации).

Визначаються основні принципи медиации, правові основи процедури, умови отримання статусу медіатора, особливості проведення медиации в ході судового або третейського розгляду, механізми контролю за якістю надання послуг медиации.

Автори проекту відмічають, що він будується на принципі мінімального втручання держави в регулювання інституту медиации. Так, закріплені принципи добровільної участі, рівності, активності і самовизначення сторін медиации, свобода медіатора у виборі методів проведення медиации.

Передбачено обмеження сфери застосування - медиация не може бути застосована у справах (виробництвах), по яких сторони не можуть укласти світову угоду або угоду про примирення відповідно до чинного законодавства України.

Так, згідно з проектом, медиация може застосовуватися у будь-яких конфліктах (спорах), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також в карних процесах і справах про адміністративні правопорушення. Медиация може бути проведена у разі виникнення конфлікту (спора) як до звернення до суду (третейський суд), так і в час або після судового або третейського виробництва, у тому числі під час старанного виробництва. Якщо сторона медиации скоїла тяжкий або особливо тяжкий злочин, медиация може бути проведена виключно за об'ємом і способу компенсації заподіяного цим злочином збитку.

Законопроект надає гарантії збереження доступу до суду громадянам, які удалися до медиации, і вводить наступні обмеження:

- засоби і методи проведення медиации, які вибирає медіатор, не повинні суперечити чинному законодавству України;

- угода за результатами медиации не повинна містити положень, які суперечать законодавству України, інтересам держави і суспільства, його моральним принципам, і іншим вимогам законодавства.

Запропоновано встановити чіткі вимоги для отримання статусу медіатора фізособами:

- вік старше 25 років
- вища або професійно-технічна освіта
- проходження професійного навчання медиации (90 академічних годин початкового навчання, в т.ч. не менше 45 академічних годин навчання практичним навичкам).

Медіатором не зможе бути особа, визнана судом обмежено дієздатним або недієздатним; що має непогашену або незняту судимість; звільнене з посади судді, прокурора, слідчого, з держслужби або із служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги, здійснення корупційного правопорушення; яке знаходиться на державній службі.

При цьому наявність юридичної освіти для медіатора не є обов'язковим. Крім того, законопроект забороняє медіаторам надавати будь-які юридичні консультації сторонам.

Також законопроект закріплює досить жорсткі вимоги у відношенні організаційщо забезпечують проведення медиации, об'єднань медіаторів. Зокрема, передбачається можливість оскарження дій/бездіяльності медіаторів в конкретних справах; відповідальність медіаторів; необхідність створення і дотримання добровільних кодексів етики медіаторами; обнародування інформації для широкого доступу громадян і тому подібне

Предаполагается, що об'єднання і організації ведуть реєстри медіаторів з метою надання можливості споживачам послуг медиации вибирати медіатора для конкретної справи. У своїй сукупності такі реєстри складають загальний реєстр медіаторів України.


Нагадаємо, що попередні законопроекти були відхилені Комітетом ВР.



Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини