Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пошкоджену іноземну валюту банк не поміняє

13 травня 2016, 14:39
2213
0
Автор:
Реклама

Національний банк відповідно до чинного законодавства здійснює обмін зношених і пошкоджених банкнотів тільки національної валюти України.

Це роз'яснено в листі НБУ від 12 травня 2016 року № 50-0004/40481.

Згідно Інструкції про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території України касири банків, фінансових установ, національного оператора поштового зв'язку і пунктів обміну валюти зобов'язані приймати платіжні банкноти іноземної валюти з незначними ознаками зносу :

- з потертостями і із загальними забрудненнями (включаючи забруднення, які викликають локальну люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях);
- з невеликими жирними і іншими плямами, написами, відбитками штампів (за винятком штампів, що свідчать про те, що банкнот є неплатіжним), що перекривають одна з ознак платежности не більше ніж на 20%;
- надірвані і заклеєні у будь-який спосіб, якщо кожен з надривів не перевищує однієї четвертої частини ширини банкнота і місце склеювання не заважає визначити ознаки платежности;
- з проколами і отворами діаметром до 0,5 мм.

Згідно з вимогами Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні у касах банків, фінансових установ, окрім національного оператора поштового зв'язку, приймаються на інкасо:

а) банкноти іноземних держав, що мають значні ушкодження і / або значні ознаки зносу або є сумнів в їх платежности, у тому числі:
- розірвані на шматки і склеєні;
- ті, які не зберегли деяких ознак платежности (є зміни в портреті, немає захисної стрічки, є написи, що заважають визначенню ознак платежности банкнотів і так далі);
- зі зміненим первинним кольором;
- обпалені або пропалені;
- залиті повністю або значною мірою фарбою, чорнилом, жиром і тому подібне;
- явні друкарські недоліки, що мають;

б) банкноти, які вилучені іноземною державою із звернення після дати, оголошеної центральним банком - емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнотів).

Операції по прийому на інкасо банкнотів іноземної валюти здійснюються в порядку, передбаченому для операцій по прийому іменних чеків на інкасо в Положенні про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України з оформленням квитанції і реєстру прийому на інкасо банкнотів іноземних держав.

Прийняті на інкасо банкноти спрямовуються в іноземний банк-кореспондент, з яким банк має відповідну угоду, для здійснення обміну на нові банкноти. Комісійну винагороду за здійснення таких операцій банки стягують по встановлених ними тарифах. Відповідно до статті 47 Закону "Про банки і банківську діяльність" банки самостійно встановлюють процентні ставки і комісійну винагороду за зроблені послуги.

У разі сумнівів в достовірності банкнотів іноземної валюти банки, згідно Інструкції, повинні вилучити їх і направити для проведення досліджень в Національний банк.

Банкноти іноземної валютиякі за результатами дослідження визнані справжніми, незалежно від міри зносу і ушкодження повертаються пред'явникові.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини