Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

13 травня 2016, 13:33
2340
0
Реклама

1. Депутати мають намір відмінити держреєстрацію інвестицій

Верховна Рада 10 травня прийняла за основу законопроект № 2763яким пропонується відмінити держреєстрацію інвестицій (як попередню, так і актуальну) і замінити її тільки подачею форм і термінів статистичної звітності про вже здійснені іноземні інвестиції. Мета - спростити залучення іноземних інвестицій в економіку України.

2. Діють зміни Порядку обліку платників податків

10 травня набув чинності наказ Мінфіну № 375яким затверджені зміни в Порядок обліку платників податків і зборів. Визначена процедура узяття на облік відособленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної добродійної організації. У новій редакції викладений механізм перекладу великого платника податків з одного контролюючого органу в іншій. Також Порядок доповнений нормами відносно обліку платників на території СЭЗ "Крим" і в зоні АТО.

3. Пом'якшені деякі обмеження для роботи на міжбанку

11 травня набуло чинності постанова НБУ № 308яким засоби, що поступають для здійснення іноземних інвестицій в Україну, звільнені від обов'язкового продажу. Також скорочений термін бронювання уповноваженими банками гривневих засобів для купівлі інвалюти за дорученням клієнтів. Крім того, знята заборона на купівлю інвалюти за продукцію, що імпортується в Україну до 1 січня 2015 року, по договорах, по яких сталася заміна боржника і кредитора в зобов'язанні.

4. Україна приєднується до програми ЄС по підтримці малого бізнесу

Україна офіційно приєдналася до європейської програме підтримки малого і середнього бізнесу COSME - у Брюсселі підписано Угода. У рамках програми передбачена участь України в таких складових Програми, як поліпшення умов доступу МСП на ринки, поліпшення регуляторних умов функціонування МСП, формування культури ведення бізнесу. Тепер ВР повинна ратифікувати Угоду.

5. Набув чинності Закон про побічні продукти тваринного походження

9 травня набув чинності Закон № 287 - VIII "Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною". Закон визначає організаційні і правові основи діяльності фізичних і юридичних осіб, пов'язаної з освітою, збором, перевезенням, зберіганням, обробкою, переробкою, утилізацією цих побічних продуктів. Визначаються органи держуправління і їх повноваження у відповідній сфері, вимоги до потужностей (об'єктам), обов'язки і відповідальність операторів ринку і так далі

6. Заплановано оптимізувати заборгованість хозобществ

10 травня прийнятий за основу законопроект № 2764. Зміни спрямовані на подолання законодавчих бар'єрів при реструктуризації заборгованості хозобществ з наданням можливості віднесення такої заборгованості на внески в статутний капітал. Також законопроект усуває правову невизначеність, яка торкається процедури вступу третьої особи до складу учасників суспільства без переходу до такого обличчя долі учасника в статутному капіталі суспільства.

7. Підписаний Закон для продажу б/у автомобілів через офіційних дилерів

Президент України підписав Закон № 1084 - VIIIзгідно з яким уживані авто продаватимуть через офіційних дилерів. Внесені зміни у НК відносно порядку визначення бази оподаткування ПДВ для операцій з уживаними товарами. Зокрема, поширено застосування маржинального принципу для визначення бази оподаткування ПДВ операцій з поставки б/у товарів на операції з поставки товарів, придбаних у будь-яких осіб, які не є платниками вказаного податку; виключена умова про однорідність би/у товарів при визначенні бази оподаткування при їх продажі. Закон набуде чинності 1 червня.

8. Оновлена Інструкція про порядок нарахування і сплати ЕСВ

Наказом Мінфіну № 393 викладена у новій редакції Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. З документу виключені норми відносно розміру ЕСВ залежно від класу професійного ризику і встановлена єдина ставка внеску у розмірі 22%. Крім того, приведені у відповідність норми відносно добровільної сплати єдиного внеску і порядку укладення договорів про добровільну участь.

9. Уряд хоче відмінити мораторій на експорт лісу

У Гослесагентстве заявилищо питання мораторію на експорт необроблених лісоматеріалів (кругляка) вимагає врегулювання з боку України як члена СОТ, оскільки в Угоді про СОТ є розділ, яким забороняється вводити будь-який мораторій. Зараз обговорюється питання напряму в Раду урядового законопроекту про відміну мораторію. Планується ввести поняття єдиного електронного обліку, чіткі і прозорі правила продажу деревини (аукціони для усіх постійних лісокористувачів).

10. ГФС роз'яснила, коли застосовується електронний підпис

Створення електронного документу може завершуватися накладенням електронного підпису, який (на відміну від ЭЦП) використовується суб'єктами електронного документообігу виключно на договірних началах і призначена тільки для ідентифікації автора. Про це розповіла ГФС в листі № 9985/6/99-95-42-01-16-01-15. Оригінал електронного документу повинен давати можливість довести його цілісність і достовірність в порядку, визначеному законодавством. При цьому його юридична і доказова сила не може бути знехтувана тільки через те, що він має електронну форму, говориться в листі.



Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини