Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Торгівля б/у автомобілями через офіційних дилерів активізується з літа

13 травня 2016, 12:30
1009
0
Реклама

Сьогодні офіційно опублікований Закон № 1084 - VIII "Про внесення змін до статті 189 Податкового кодексу України відносно стимулювання розвитку ринку вживаних товарів"раніше підписаний Президентом України.

Законом поширено застосування маржинального принципу (оподаткування різниці між ціною продажу і ціною придбання) для визначення бази оподаткування ПДВ операцій з поставки б/у товарів на операції з поставки товарів, придбаних у будь-яких осібякі не є платниками вказаного податку (сьогодні такий принцип діє тільки по придбаних у фізосіб), а також виключена умова про однорідність би/у товарів при визначенні бази оподаткування при їх продажі.

Також виключені норми НК відносно порядку визначення ціни продажу б/у товарів для фізичних осіб і відносно поняття нового транспортного засобуяке приведене в пункті 189.3 статей 189 НК і застосовується для цілей визначення бази оподаткування ПДВ.

Відмітимо, що головною причиною відсутності нормального ринку уживаних ТС в Україні є небезпека повторного нарахування ПДВ на повну вартість одного і того ж ТС. Так, перший раз ПДВ обкладається операція продажу нового ТС офіційним дилером, а удруге - при повторній реалізації юрособою (дилером) того ж, але вже б/у транспортного засобу, який перед цим було викуплено  у споживача.

Закон покликаний вирішити цю і інші проблеми і упорядкувати продажі б/у автомобілів. Очікується, що ухвалення Закону запустить повноцінну торгівлю уживаними автомобілями через офіційні дилерські мережі.

Закон набуде чинності 1 червня 2016 року.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини