Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про можливість призначення Генпрокурора без юробразования

12 травня 2016, 12:07
3354
11
Реклама

Верховна Рада сьогодні, 12 травня, ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно діяльності Генеральної прокуратури України" (законопроект № 4645автори - нардепи В. Король з БПП і С. Драюк з НФ).

За таке рішення проголосувало 258 депутатів.

Цей законопроект був внесений до парламенту 11 травня після того, як депутати 10 травня провалили голосування за аналогічний законопроект № 4469. Цього ж дня законопроект був визначений Президентом як невідкладний, розглянутий Комітетом ВР і рекомендований до прийняття. При цьому Головне науково-експертне управління ВР цей законопроект не підтримало, висловивши ряд серйозних зауважень.

Ухваленим Законом регулюється порядок виконання функції досудового розслідування органами прокуратури в карних процесах, підслідних Державному бюро розслідувань, які до початку діяльності ГБР знаходяться на стадії досудового слідства в органах прокуратури. Крім того, регулюються аспекти відбору кандидатів і призначення їх на посаді прокурорів.

Також передбачається, що на посаду Генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який має вища освіта (зараз - вище юридичне освіта) і стаж роботи у області права або досвід роботи в законодавчому і правоохоронному органі не менше 5 років (зараз - стаж роботи у області права 10 років).

Прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, стаж роботи, що має, в області права (зараз - стаж роботи на посади прокурора) не менше 3 років. А прокурором ГПУ може бути призначений громадянин України, стаж роботи, що має, в області права (зараз - стаж роботи на посади прокурора) не менше 5 років.

У пояснювальній записці говориться, що такі зміни дозволять повноцінно провести реформу органів прокуратури, оскільки розширюють можливості доступу на посаді на конкурсній основі нових прокурорів, не пов'язаних із старою системою.

Також 11 травня був зареєстрований альтернативний законопроект № 4645-1яким пропонувалося залишити вимогу юробразованию Генпрокурора і встановити конкурсний порядок відбору кандидатів на цю посаду. Але цей проект депутати на засіданні не розглядали - в Комітеті відмітили, що він був поданий надто пізно.



Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини