Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується встановити конкурсний відбір кандидатів на посаду Генпрокурора

12 травня 2016, 10:13
608
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4645-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно діяльності Генеральної прокуратури України" (ініціатори - нардепи від "Самодопомоги"), який є альтернативним до законопроекту № 4645 (поданому нардепами від БПП і НФ).

Нагадаємо, що ці проекти подані після того, як депутати провалили голосування за законопроект № 4469, що передбачає призначення Генпрокурора без юробразования і інші зміни. Це ж пропонується і законопроектом № 4645який вже рекомендований Комітетом ВР до прийняття в цілому.

Законопроектом № 4645-1 пропонується встановити конкурсний порядок відбору кандидатів на посаду Генерального прокурора. Передбачається відкритий конкурсний отбо, що проводиться конкурсною комісією (законопроектом визначаються повноваження комісії і тому подібне). Відібрані комісією 3 кандидати представляються на розгляд Президентові, який впродовж 10 днів направляє у ВР письмове уявлення про дачу згоди на призначення визначеного ним кандидата на посаду Генерального прокурора з числа осіб, запропонованих комісією. Якщо ВР відмовить - Президент зможе або подати представлення з іншим кандидатом, або буде оголошений повторний конкурс.

Відносно вимог на посаду прокурора регіональної прокуратури і ГПУ - пропонується виключити обов'язковість наявності стажу роботи в органах прокуратури - буде досить мати стаж в області права. Депутати відмічають, що таке умова створить соціальний ліфт для юристів, що бажаючих працювати в органах прокуратури, що мають досвід і знання, але не мають стажу роботи в органах прокуратури.

Що стосується Генпрокурора - усі вимоги, у тому числі і відносно юробразованияпропонується залишити як є.

Також зміни торкаються відстрочення деяких положень про введення самоврядування, деталізації переліку дій, які можуть бути проведені ГБР та ін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини