Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про зменшення сум, що належать працівникові за затримку виплати зарплати

11 травня 2016, 13:00
1527
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 27 квітня 2016 року розглянув справу № 6-113цс16 про стягнення заробітної плати і середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Відповідно до статті 116 КЗоТ при звільненні працівника виплата усіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, робиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то вказані суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У разі суперечки про розмір сум, що належать працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган у будь-якому випадку повинен в зазначений в цій статті термін виплатити незаперечну ним суму.

У разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу сум, що належать звільненому працівникові, в терміни, вказані в статті 116 справжнього Кодексу, за відсутності суперечки про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (частина перша статті 117 КЗоТ).

За наявності суперечки про розміри сум, що належать звільненому працівникові, власник або уповноважений їм орган повинен сплатити вказане в статті 117 КЗоТ відшкодування у тому випадку, якщо суперечка вирішена на користь працівника.

Якщо суперечка вирішена на користь працівника частково, розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який приймає рішення по суті суперечки. Встановивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв'язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені що належать йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення або у разі його відсутності цього дня - наступного дня після пред'явлення їм працедавцеві вимог про розрахунок, суд на підставі статті 117 КЗоТ стягає на користь працівника середній заробіток за увесь період затримки розрахунку, а у разі непроведення його до розгляду справи - по день ухвалення рішення, якщо працедавець не доведе відсутності в це свій провини. Само по собі відсутність засобів у працедавця не позбавляє його відповідальності.

У разі непроведення розрахунку у зв'язку з виникненням суперечки про розмір сум вимоги, що належать до виплати, про відповідальність за затримку розрахунку підлягають задоволенню в повному об'ємі, якщо суперечка вирішена на користь позивача або такому висновку приходить суд, що розглядає справу.

При частковому задоволенні позову працівника суд визначає розмір відшкодування за час затримки розрахунку з урахуванням спірної суми, на яку працівник мав право, долі, яку вона складала в заявлених вимогах, істотності цієї долі в порівнянні з середнім заробітком і інших конкретних обставин справи.

Отже, право суду зменшити розмір середнього заробітку який повинен заплатити працедавець працівникові за час затримки виплати з вини працедавця сум, що належать звільненому працівникові, в терміни, визначені статтею 116 КЗоТ, залежить від наступних чинників:

- наявність суперечки між працівником і працедавцем з приводу розміру тих, що підлягають виплати працівникові сум за трудовим договором на день звільнення;

- спора між працедавцем і працівником після того, як що підлягають виплаті працівникові суми за трудовим договором у зв'язку з його звільненням мають бути сплачені працедавцем;

- прийняття судом рішення про часткове задоволення вимог працівника про виплату сум, що належать йому при звільненні, в терміни, визначені статтею 116 КЗоТ.

В той же час при розгляді цієї справи необхідно взяти до уваги і такі обставини, як розмір суми, що недоплатила, істотність цієї долі в порівнянні з середнім заробітком працівника, обставини, при яких було встановлено наявність заборгованості, дії відповідача по її виплаті.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини