Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про відповідальність енергопостачальника за пожежу при замиканні

10 травня 2016, 13:48
1482
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судебнйо палати у цивільних справах 27 квітня 2016 року розглянув справу № 6-261цс16 за позовом власника згорілого внаслідок електрозамикання будинку до "Киевоблэнерго" про відшкодування майнового збитку.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно із статтею 901 ГК за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням іншої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі здійснення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується сплатити виконавцеві вказану послугу, якщо інше не встановлене договором.

Відповідно до статті 906 ГК збитки, заподіяні замовникові невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, за наявності його провини, в повному об'ємі, якщо інше не встановлене договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницькій діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлене договором або законом.

Звідси витікає, що обов'язок відшкодувати збиток (збитки) слід зв'язувати з невиконанням або неналежним виконанням договірних зобов'язань між споживачем і енергопостачальником, оскільки збиток, заподіяний порушенням договірних зобов'язань, може відшкодовуватися по вказаних нормами позадоговірних стосунків тільки у випадках, прямо передбачених законом.

Закон "Про електроенергетику" визначає правові, економічні і організаційні основи діяльності в електроенергетиці і регулює стосунки, пов'язані з виробництвом, передачею, розподілом, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцією і захистом прав споживачів і працівників галузі. Цим Законом передбачено право споживачів електричної енергії на відшкодування збитків, заподіяних внаслідок порушення їх прав, згідно із законодавством (передбачено статтею 24 1, 25 Закону).

Згідно із статтею 24 Закони електропередавальні організації зобов'язані забезпечувати належний технічний стан і організацію експлуатації об'єктів електроенергетики відповідно до вимог нормативно-правових актів, нормативно-технічних документів, нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж і енергетичного устаткування, надійне і якісне постачання (транспортування) енергії згідно з умовами ліцензій і договорів.

Згідно пунктів 38, 42 Правил користування електричною енергією для населення енергопоставщик зобов'язується гарантувати безпечне користування послугами, пов'язаними з електропостачанням, за умови дотримання споживачами вимог правил безпечної експлуатації внутрішньої електромережі, електроустановок і побутових електроприладів; споживач електричної енергії зобов'язаний не перешкоджати обрізанню гілок дерев, які ростуть на території, що належить споживачеві, для забезпечення відстані не менше 1 метра від дротів повітряної лінії електромережі напругою 0,4 кВ і на відстані 2 м для електричних ліній напругою 10 кВ.

Захист прав споживачів електричної енергії, а також механізм реалізації захисту цих прав регулюється цим Законом, Законом "Про захист прав споживачів" і іншими нормативно - правовими актами (частина друга статті 25 Закону).

Споживач енергії зобов'язаний використовувати енергію тільки на підставі договору з енергопостачальником, дотримувати вимоги нормативно-технічних документів і договору про постачання енергії (стаття 26 Закону).

Правовий аналіз наведених вище норм права дозволяє зробити висновок, що у разі наявності між сторонами договірних правовідносин, положення статті 1187 ГК, що передбачає відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки, до спірних правовідносин застосуванню не підлягають.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини