Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і роз'яснення ВХСУ

Реклама

Верховний Суд України

Судова палата у цивільних справах

Непрацездатний чоловік має право на аліменти, якщо він не забезпечений прожитковим мінімумом

При розгляді справи № 6-3066цс15 про стягнення аліментів на утримування непрацездатної дружини Суд дійшов висновкущо аліментні зобов'язання на зміст одного з подружжя можуть бути призначені за наявності таких умов: перебування в зареєстрованому шлюбі або у фактичних шлюбних стосунках після розірвання браку (стаття 76 СК); непрацездатність одного з подружжя; потреба в матеріальній допомозі; рівень матеріального забезпечення нижчий за прожитковий. Таким чином, право на зміст (аліменти) має непрацездатна особа, не забезпечена прожитковим мінімумом.

Іпотека не припиняється, якщо до ліквідації основного боржника кредитор звернувся за стягненням

Розглянувши справу № 6-84цс15Суд дійшов висновкущо само по собі винесення господарським судом визначення об ліквідації юридичного особи-боржника за основним зобов'язанням і його виключення з Реєстру не спричиняють за собою припинення зобов'язання, адже до цього іпотекодержателем було пред'явлено відповідну вимогу до іпотекодавця в позовному виробництві про звернення стягнення на іпотечне майно, оскільки він неналежно виконував узяте на себе зобов'язання по погашенню боргу.

Недійсність договору, ув'язненого без повноважень, залежить від сумлінності контрагента

Розглянувши справу № 6-62цс16Суд роз'яснивщо визнання судом недійсним рішення загальних зборів учасників суспільства само по собі не може служити єдиною підставою для висновку про недійсність договору. Такий договір може бути визнаний недійсним по вказаних підставах у тому випадку, якщо буде встановлено, що само третя особа, контрагент юридичної особи, за договором діяла недобросовісний і безрозсудно.

Визначення про визнання старанного документу не підметом виконанню перешкоджає завершенню судочинства

При розгляді справи 6-599цс16 Суд роз'яснивщо визначення суду про визнання старанного документу не підметом виконанню є перешкодою в завершенні судочинства, оскільки таке рішення робить неможливим виконання судового рішення про задоволення вимог кредитора, тому перешкоджає подальшому розгляду і провадженню у справі.

При неповерненні банком депозиту на його суму налічується відсоток по вкладу до запитання

Розглянувши справу № 6-302цс16Суд роз'яснивщо закінчення терміну дії договору банківського вкладу у разі невиконання зобов'язань не припиняє зобов'язальних правовідносин, а трансформує їх в охоронні, такі, що містять обов'язок відшкодувати заподіяні збитки, встановлені договором або законом. При цьому відповідно до частини другої статті 1070 ГК відсотки за користування грошовими коштами, що знаходяться на рахунку клієнта, сплачуються банком в розмірі, встановленому договором, а якщо відповідні умови не встановлені договором, - в розмірі, який зазвичай платиться банком по вкладу до запитання.

Річний термін стягнення з працівника заподіяного збитку вважається з дати акту ревізії

При розгляді справи № 6-216цс16 Суд роз'яснивщо день прийняття постанови про закриття карного виробництва і звільнення від карної відповідальності особи, що є відповідачем у цивільній справі про відшкодування збитку, заподіяного підприємству внаслідок порушення працівником трудових обов'язків, не слід вважати днем виявлення збитку, заподіяного цим працівником, за наявності акту або укладення, складених в результаті інвентаризації матеріальних цінностей, при ревізії або перевірці фінансово-господарської діяльності підприємства. Прийняття постанови про звільнення особи від карної відповідальності і припинення карного виробництва не усуває юридичного значення доведених до відома юридичної особи або органу державного управління актів, укладень і інших документів, здатних підтвердити початок течії встановленого частиною третьої статті 233 КЗоТ терміну звернення до суду.

Неналежне повідомлення боржника не тягне визнання торгів недійсними

Розглянувши справу № 6-2988цс15Суд дійшов висновкущо сам по собі факт неналежного повідомлення боржника про проведення публічних торгів не може бути основою для визнання таких торгів недійсними. Головною умовою, яку повинні встановити суди, є наявність порушень, які могли вплинути на результат торгів, тобто не лише недотримання норм закону при проведенні публічних торгів, але і порушення прав і законних інтересів особи, що їх оспорює, способом захисту яких є визнання публічних торгів недійсними.

Покладені, але неоплачені суми стипендії можна стягнути через суд

Розглянувши справу № 6-2981цс15 про стягнення заборгованості по виплаті стипендіїСуд роз'яснивщо право на звернення до суду (право на захист в процесуальному сенсі) гарантується Конституцією і законами України, у тому числі статтями 15, 16 ГК і статтями 1, 3, 15 ГПК, і може бути реалізовано, зокрема, якщо особа вважає, що його право не признається. У разі доказу у встановленому законодавством порядку обставин, якими обгрунтовувалися вимоги, у тому числі і про усунення перешкод в здійсненні невизнаного права шляхом зобов'язання зробити певні дії, особа має суб'єктивне матеріальне право на їх задоволення.

Держакт на землю може визнаватися недійсним без встановлення незаконності рішення, по якому він виданий

При розгляді справи № 6-2824цс15 Суд роз'яснивщо визнання недійсними держактів на право власності вважається законним, належним і окремим способом відновлення порушених прав.

Комуналку потрібно оплачувати, навіть якщо немає договору

Розглянувши справу № 6-2951цс15Суд дійшов висновкущо споживачі зобов'язані сплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути основою для звільнення споживача від оплати послуг в повному об'ємі.

Суд повинен самостійно припиняти поручительство у разі пропуску кредитором терміну вимоги

Розглянувши справу 6-2662цс15Суд роз'яснивщо термін, передбачений нормою частини четвертої статті 559 ГК, являється преклюзивним (що припиняє), тобто його закінчення є основою для припинення поручительства. У разі пропуску кредитором терміну заяви вимог до поручителя цей термін не можна відновити, зупинити або перервати. Суд зобов'язаний самостійно застосовувати положення про термін, передбачене цією нормою, на відміну від позовної давності, яка застосовується судом за заявою сторін. Якщо поручитель за межами терміну помилково виконає вже фактично неіснуюче зобов'язання, він може на власний вибір вимагати повернення виконаного як негрунтовний придбаного кредитором. Закінчення терміну, передбаченого нормою частини четвертої статті 559 ГК, призводить до припинення зобов'язань поручителя, а отже, і відмові кредиторові в позові при зверненні до суду.

Судова палата у кримінальних справах

Особа, що не брала участь в процесі, але про яке згадується у вироку, може його оскаржити

При расмотрении поділа № 5-347кс15 Суд дійшов висновкущо вирок про визнання винним в пособництві постанові неправосудного рішення створює преюдицію винності судді, справа по якому виділена в окреме виробництво. Роз'яснено, що конституційний принцип забезпечення апеляційного і касаційного оскарження рішення суду гарантує право звернення до суду із скаргою в апеляційному або в касаційному порядку, яке має бути реалізоване, за винятком встановленої законом заборони на таке оскарження. Відсутність "інших осіб" у вичерпному переліку суб'єктів оскарження, передбаченому статтею 394 КПК, за умови, що судове рішення торкається їх прав, свобод і інтересів, не є перешкодою в доступі до правосуддя і звернення до суду вищої інстанції, що передбачено частиною другої статті 24 справжнього Кодексу.

Вищий господарський суд України

Роз'яснено, як застосовувати практикові ЕСПЧ

Судам спрямовано лист від 22 квітня 2016 року № 01-06/1444/16 про застосування Конвенції про захист прав людини і засадничих свобод і практики Європейського суду з прав людини. Господарські суди повинні застосовувати рішення і визначення ЕСПЧ у будь-якій справі, яка знаходилася в його виробництві. Хід 6-місячного терміну для подачі індивідуальної скарги про порушення в Україні прав, викладених в Конвенції і Протоколах до неї, починається з дати прийняття Верховним Судом України відповідного судового рішення. При цьому по скаргах, які не торкаються чітко певних подій і дат або тривалого порушення, цей термін не обчислюється. Юрисдикція ЕСПЧ поширюється виключно на факти, що мали місце після набуття чинності Конвенції відносно України (11 вересня 1997 року). Як виняток із загального принципу дії Конвенції в часі (ratione temporis) Суд може взяти до уваги факти, що мали місце до 11 вересня 1997 року (див. рішення суду у справі Sovtransavto Holding v. Ukraine, no 48553/99, §§ 57 - 58, від 25.07.2002). Це в першу чергу торкається скарг на недотримання розумної тривалості розгляду справ і стану розгляду справи на момент набуття чинності Конвенції відносно України.

Роз'яснено, як застосовувати Закон про захист прав інвесторів

У листі від 25 квітня 2016 року № 01-06/1474/16 роз'яснені правила застосування Закону № 289 - VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно захисту прав інвесторів"який набув чинності 1 травня. У господарському судочинстві введена нова категорія справ - спори між господарським суспільством і його посадовим обличчям (у тому числі посадовцем, повноваження якого припинені) про відшкодування збитківзаподіяних таким посадовцем суспільству його діями (бездіяльністю) (частина перша статті 12 ХПК доповнена новим пунктом 41).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини