Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зобов'язав виплатити компесацию за згорілий в зоні АТО будинок

6 травня 2016, 14:24
2417
6
Автор:
Реклама

Апеляційний суд Донецької області зобов'язав державу відшкодувати мешканці Слов'янська матеріальний збиток, заподіяний терористичним актом.

Рішенням від 15 березня 2016 року у справі № 22ц/775/460/2016 були задоволені позовні вимоги до держави Україна в особі Кабінету Міністрів, Держказначейству про стягнення 363 789,40 грн. (опосередкована вартість зруйнованої квартири). Квартира згоріла при пожежі, що виникла із-за масового обстрілу, - у будинок потрапили снаряди.

Представляти інтереси позивачки в суді допомагали юристи УХСПЧ, зокрема, координатор приймальні в Слов'янську Михайло Нечипоренко.

У подібних справах слід правильно підготувати усе документипідстави, що дають, для позову:

- заява в поліцію, щоб зафіксувати сам факт руйнування;

- акти про пожежу від пожежників, де зафіксована причина руйнування;

- акти про руйнування, отримані від спеціальної комісії міської ради (були отримані без вказівки причини руйнування).

За результатами цих актів і укладень були відкриті і зареєстровані в державному реєстрі карні виробництва.

"Усі ці висновки поліція могла б надати пізніше, але це сталося б невідомо коли, тому що такі розслідування тривають роками, - розповідає М. Нечипоренко, - Тому ми домовилися з начальником місцевої поліції, щоб вона надала нам попереднє укладення про те, що будинки громадян були зруйновані в результаті дій злочинних угрупувань під час проведення АТО".

До місцевих судів першої інстанції було подано близько 10 позовів, але кожного разу відмовляли під різними приводами. По-перше, судді наполягали, що факт руйнування будинку в результаті АТО не доведений. Укладення поліції і пожежників вони ігнорували. По-друге, судді не визнавали позов, оскільки не рахували державу Україна належним відповідачем (на їх думку не воно зруйнувало ці будинки). По-третє, відмовляли через те, що нібито не існує механізмів повернення засобів. Представники Кабіна заявляли, що в законодавстві чітко не прописано механізмів компенсації. Наприклад, не створені спеціальні рахунки для переказу коштів.

Зараз юристи УХСПЧ намагаються змусити исполнитеьную службу виконати рішення судді апеляційної інстанції, який задовольнив позов, переглянувши відмову через відсутність належних механізмів.

У рішенні відмічено, що відшкодування шкоди, заподіяної терористичним актом регламентується спеціальною нормою - ст.19 Закону "Про боротьбу з тероризмом"згідно якої відшкодування шкоди, заподіяної громадянам терористичним актом, здійснюється за рахунок засобів державного бюджету України.

У подібних правовідносинах Європейський суд з прав людини вказав, що відповідальність держави має абсолютний характер і об'єктивну природу, засновану на теорії соціального ризику. Таким чином, держава може притягати до відповідальності в цілях компенсації шкоди потерпілим від дій невстановлених осіб або терористів, коли держава визнає свою нездатність підтримувати громадський порядок і безпеку або захищати людей і власність.

Грунтуючись на цьому і на середній вартості житла по Донецькій області суд і задовольнив позов.

За інформацією УХСПЧ

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини