Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держакт на землю може визнаватися недійсним без встановлення незаконності рішення, по якому він виданий

6 травня 2016, 09:30
5194
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 20 квітня 2016 року розглянув справу № 6-2824цс15 про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку і усуненні перешкод в користуванні земельною ділянкою.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

Державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що засвідчують право власності, і видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. У спорах, пов'язаних з правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть признаватися як вказані рішення, на підставі яких видані відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки.

Визнання недійсними державних актів на право власності вважається законним, належним і окремим способом відновлення порушених прав в судовому порядку.

У справі, що переглядається, суди порушуючи норми статей 15, 16 ГКстатті 152 ЗК дійшли передчасних висновків про те, що визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку без встановлення незаконності рішення відповідного органу, на підставі якого він виданий, не є належним і окремим способом захисту порушених прав.

До такого ж висновку ВСУ прийшов при розгляді справи № 6-319цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини