Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Покладені, але неоплачені суми стипендії можна стягнути через суд

5 травня 2016, 12:28
920
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд украины на засіданні Судової палати у цивільних справах 13 квітня 2016 року розглянув справу № 6-2981цс15 про стягнення заборгованості по виплаті стипендії. Позов до університету був поданий прокрором в інтересах неповнолітнього студента, що має право на стипендію у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб (його батько - шахтар із стажем підземної роботи більше 15 років). Стипендія йому виплачувалася в розмірі, менше за покладене.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

Відповідно до частини першої статті 15 ГК кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або спростування.

Положення цієї статті грунтуються на нормах Конституціїякі закріплюють обов'язок держави забезпечувати захист прав і свобод людини і громадянина судом (стаття 55).

Стаття 1 ГПК передбачає, що завданнями цивільного судочинства є справедливий, беспристрастное і своєчасне розгляд і вирішення цивільних справ в цілях захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод або інтересів фізичних осіб, прав і інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно частини першої статті 3 ГПК кожна особа має право в порядку, встановленому справжнім Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод або інтересів.

По сенсу статті 15 ГПК суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод або інтересів, що виникають з цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових стосунків.

Отже, враховуючи викладене, законодавством визначено три окремі основи для захисту цивільного права людини : порушення, невизнання, сперечання за цивільне право. Невизнання цивільного права полягає в пасивному запереченні наявності у обличчя суб'єктивного цивільного права, яке безпосередньо не завдає збитку суб'єктивному праву, але створює невпевненість в правовому статусі носія суб'єктивного права.

Право на звернення до суду (право на захист в процесуальному сенсі) гарантується Конституцією і законами України, у тому числі статтями 15, 16 ГК і статтями 1, 3, 15 ГПК, і може бути реалізовано, зокрема, якщо особа вважає, що його право не признається. У разі доказу у встановленому законодавством порядку обставин, якими обгрунтовувалися вимоги, у тому числі і про усунення перешкод в здійсненні невизнаного права шляхом зобов'язання зробити певні дії, особа має суб'єктивне матеріальне право на їх задоволення.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини