Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкіри просять НБУ пом'якшити вимоги кредитування під аграрні розписки

5 травня 2016, 11:30
593
0
Реклама

Незалежна асоціація банків України просить НБУ у рамках пілотного проекту пом'якшити вимоги при визначенні розміру кредитного ризику по операціях з аграрними розписками.

Як мовиться в листі НАБУ до регулятора, суть проекту полягає в тому, щоб дозволити банкам-учасникам при кредитуванні під аграрні розписки використовувати низькі значення коефіцієнта вірогідності дефолту.

Згідно з проектом Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику по активних банківських операціях алгоритм розрахунку цього показника не враховує запоруку майнових прав на майбутній урожай (у тому числі по аграрній розписці) як чинник зменшення кредитного ризику по активах.

За попередніми розрахунками експертів НАБУ, є усі підстави чекати, що для позичальників сегменту малого і середнього агробізнесу значення коефіцієнтів вірогідності дефолту перевищуватимуть фактичний рівень дефолтів і втрат по активах таких клієнтів. У свою чергу, завищення розміру кредитного ризику по операціях з аграрними розписками створить надмірний тиск на капітал банків, не дозволить їм повноцінно працювати з новим фінансовим інструментом. А також обмежуватиме доступ аграріїв до фінансових ресурсів банків.

Таким чином, може скластися ситуація, коли де-юре використання аграрних розписок буде дозволено, але де-факто банки не зможуть широко ними користуватися при роботі з аграріями в сегменті малого і середнього бізнесу.

Щоб не допустити цього, НАБУ ініціює пілотний проект.

Концепція проекту передбачає, що позичальниками можуть бути малі і середні аграрні підприємствау яких земельний банк складає до 5000 га, а річний об'єм виручки від реалізації не перевищує 70 млн грн. При цьому, загальний розмір зобов'язання по аграрних розписками одного боржника не може бути більше 15 млн грн.

Для банків максимальний розмір портфеля активних операцій з аграрними розписками (кредити, обліку і тому подібне) не повинен перевищувати 10% від розміру регулятивного капіталу.

У НАБУ переконані, що за час реалізації пілотного проекту в течію 3 років банки-учасники матимуть можливість сформувати портфелі операцій з аграрними розписками, а отримані дані зможуть бути використані для вдосконалення методики визначення розміру кредитного ризику.

Джерело: НАБУ

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини