Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГСА не пропонувала позбавити помічників суддів статусу держслужбовців

28 квітня 2016, 11:41
623
0
Автор:
Реклама

Державна судова адміністрація України заявила, що інформація, обнародувана в ефірі "Радіо Свобода" Міністром юстиції Павлом Петренко відносно ініціатив ГСА відмінити помічникам суддів статус державного службовця, не відповідає дійсності.

ГСА заявила, що з моменту реєстрації у Верховній Раді урядового проекту Закону "Про державну службу" вона послідовно і цілеспрямовано зверталася до вищого керівництва держави з листами і обгрунтуваннями, в яких доводила недоцільність, помилковість і несправедливість віднесення помічників суддів до патронатной служби.

Рік тому таку пропозицію в законопроекті Кабмін мотивував європейською практикою, а також аналогією по врегулюванню статусу помічників народних депутатів і міністрів, тобто осіб, які обіймають політичні посади. Тоді ж ГСА заявлялащо помічники суддів не можуть відноситися до патронатной службихоч би з огляду на те, що судді не є політичними фігурами. Саме така позиція ГСА була озвучена на одному із засідань уряду, членом якого є Міністр юстиції.

На думку ГСА, Кабмін і ВР не взяли до уваги той факт, що згідно із статтею 6 Конституцій державна влада в Україні здійснюється шляхом розподілу її на законодавчу, старанну і судову. Суддя у відповідності Конституцією і Законом "Про судоустрій і статус суддів" є носієм судової влади.

Помічник судді здійснює ті функції, які через чинне законодавство покликані сприяти реалізації суддею своїх обов'язків, передбачених Конституцією і законами України. Таким чином, об'єм і характер роботи помічника судді не може виходити за межі реалізації суддею державної влади шляхом здійснення ним правосуддя.

ГСА закликає Міністра підтримати реальні ініціативи ГСА і сприяти відновленню справедливості.

Джерело: Судова влада

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини