Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ знову закликає ухвалити Закон про мирні збори

27 квітня 2016, 15:04
723
0
Автор:
Реклама

Вищий адміністративний суд України просить Президента, Прем'єр-міністра, голову Верховної Ради і усіх народних депутатів невідкладно вирішити питання законодавчого врегулювання організації і проведення мирних зборів у Україні.

Право на проведення мирних зборів, мітингів, демонстрацій закріплено в статті 39 Конституцій, але терміни повідомлення про захід, його форма, масовість, місце і час проведення, а також обмеження по реалізації цього права повинні регулюватися спеціальним законодавством, якого досі немає.

Адміністративні суди в умовах правового вакууму застосовують конституційні норми як норми прямої дії. В той же час відсутність належного нормативного врегулювання питання мирних зборів може негативно впливати на якість судових рішень, а також призводить до ситуації, в якій незалежності суддів загрожує серйозна небезпека, оскільки суди при здійсненні виробництва в цій категорії справ стають свого роду "заручниками" суб'єктів законодавчої ініціативи і парламенту як єдиного законодавчого органу, який зволікає з ухваленням закону про мирні збори.

Відсутність спеціального законодавчого акту утрудняє не лише реалізацію права на мирні збори на практиці, але і розбурхує суспільство, негативно впливає на рівень довіри до суду і міжнародний імідж держави.

Події, що сталися напередодні і під час Революції Гідності, а також в Одесі 2 травня 2014 року, зокрема застосування сили до учасників мирних зборів і протестуючих, вимагають негайного реагування з боку суб'єктів законодавчої ініціативи, але незважаючи на численні обіцянки влади, вже впродовж двох років питання залишається відкритим.

Нагадаємо, рік тому ВАСУ вже звертався до парламенту з проханням ухвалити Закон про мирні збори. У відповідь суд повідомилищо ухвалення Закону про мирні збори передбачене в II кварталі 2016 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини