Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про іпотеку житла дитини

26 квітня 2016, 16:40
1580
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 6 квітня 2016 року розглянув справу № 6-589цс16 про визнання договору іпотеки, укладеного без згоди органу опіки і опікування, недійсним.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

За змістом частини шостої статті 203, частини першої статті 215 ГК угода, яка здійснена батьками (усиновлювачами) і суперечить правам і інтересам їх малолітніх, неповнолітніх або непрацездатних дітей, може бути визнана судом недійсної. Така угода є оспорюваною.

Здійснення батьками малолітньої дитини певної угоди без попереднього дозволу органу опіки і опікування порушує встановлений статтею 17 Закону "Про охорону дитинства" (у редакції, що діяла на момент укладення спірного договору іпотеки, - вересня 2004 року) заборона. Проте сам по собі цей факт не є безумовною основою для визнання угоди недійсної.

Угода може бути визнана недійсноюякщо її здійснення батьками без попереднього дозволу органу опіки і опікування привело до порушення права особи, в інтересах якої пред'явлений позов, тобто, до звуження об'єму існуючих майнових прав дитини і порушення інтересів дитини, що охороняються законом, зменшення або обмеження прав і інтересів дитини відносно житла.

Така ж правова позиція була висловлена при розгляді справ № 6-1793цс15, № 6-2940цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини