Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано посилити відповідальність за незаконну здобич і використання бурштину

25 квітня 2016, 14:01
659
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4462 про внесення змін відносно посилення відповідальності за незаконну здобич і введення в оборот бурштину і виробів з його використанням (ініціатор - нардеп Роман Заставний, Народний фронт).

Законопроектом пропонується внести зміни Карний кодекс - збільшити розмір штрафу за порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей або довкілля, а також за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, - 1 000 - 3 000 нмдг (зараз 400 - 700).

Також запропоновано змінами в КоАП встановити адміністративну ответственностю за порушення порядку використання бурштину, коштовних каменів, дорогоцінних металів і виробів з них, їх транспортування, демонстрації, оптової і роздрібної торгівлі без наявних супровідних документів, що підтверджують їх законне походження, а також за торгівлю на території України ювелірними виробами з дорогоцінних металів без відбитків державного пробірного клейма або з підробними пробірними клеймами, - штраф 500 - 1000 нмдг з конфіскацією. Такі справи розглядатиме Нацполиция.

Крім того, в Законі про збір на пенсійне страхування передбачається збільшити кількість платників збору з ювелірних виробів за рахунок включення в нього фізичних і юридичних осіб, що здійснюють оптову і роздрібну торгівлю бурштином і виробами з нього, ювелірними і побутовими виробами з коштовних каменів і дорогоцінних металів.

Очікується, що ухвалення законопроекту сприятиме посиленню контролю з боку Національної поліції за незаконною здобиччю і оборотом бурштину, виробів з нього і його використанням у поєднанні з іншим коштовними каменями і дорогоцінними металами, що приведе до зменшення незаконного обігу вказаних цінностей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини