Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси віддзеркалення у бухобліку витрат, не підтверджених первинними документами контрагентів

25 квітня 2016, 13:26
1223
0
Автор:
Реклама

Мінфін в листі № 31-11410-06-5/11705 роз'яснив особливості віддзеркалення у бухобліку витрат, не підтверджених первинними документами контрагентів.

Штучне невизнання витрат для цілей податкового обліку і, як результат, необгрунтоване донарахування податків і зборів контролюючими органами, примушувало бізнес доводити законність здійснення госпдіяльності в судових інстанціях. Своїм листом Мінфін врегулював це гостре питання.

Міністерство фінансів підкреслило неприпустимість порушення фундаментальних принципів бухобліку і финотчетности, оскільки вони є обов'язковими як для суб'єктів підприємницької діяльності, так і для контролюючих органів. Відомство продовжує наближати податковий облік до бухгалтерського, гармонізує українське законодавство з європейським і впроваджує кращі світові практики, що позитивно повинне вплинути на бізнес-клімат в Україні і зміцнити позиції в рейтингу Doing Business.

Бухоблік і фінансова звітність підприємства повинні грунтуватися на принципах, передбачених Законом про бухгалтерський облік, одним з яких є принцип відповідності прибутків і витрат. Згідно з цим принципом для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти прибутки звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих прибутків. При цьому прибутки і витрати відбиваються у бухобліку і финотчетности у момент їх виникнення, незалежно від дати вступу або сплати грошових коштів.

Іншим, не менш важливим принципом є принцип переважання суті над формою. Суть цього принципу полягає в тому, що облік операцій і віддзеркалення їх в звітності слід здійснювати відповідно до їх економічної суті, а не тільки на основі юридичної форми.

Джерело: Мінфін

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини