Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не визнає право власності на знову створене майно, якщо немає суперечки

25 квітня 2016, 09:34
2470
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 13 квітня 2016 року розглянув справу 6 -160цс16 за позовом учасника пайового внеску на квартиру до забудовника про визнання права власності на гараж (за договором про пайову участь у будівництві блоку допоміжних служб в житловому комплексі).

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно положення статей 15, 16 ГК кожна особа має право на захист свого порушеного права у разі його порушення, невизнання або спростування. Кожен має право звернутися до суду за захистом свого права. Одним із способів захисту прав і інтересів є, зокрема, визнання права.

Захист майнових прав на знову створене майно, прийняте в експлуатацію і оформлене (зареєстроване) на інше обличчя, у разі невизнання цим обличчям прав позивача на спірне майно здійснюється в порядку, визначеному законодавством, а якщо такий спеціальний порядок не визначений, то захист майнового права здійснюється на загальних підставах цивільного законодавства, зокрема на підставі статті 392 ГК.

Відповідно до статті 392 ГК власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо за це право сперечається або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документу, що засвідчує його право власності.

Оскільки між позивачем і відповідачем спор відсутній, відповідно до положень статей 15, 16 ГК немає підстав для захисту громадянських прав і інтересів.

Судами було встановлено, що відповідач приміщення побудував, позивач вніс оплату. По акту-приема передачі забудовник передав у власність позивача приміщення за договором. Рішенням суду був знятий арешт з приміщень. Пізніше забудовник був визнаний банкротом, була відкрита ліквідаційна процедура.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини