Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про терміни оскарження рішень слідчого судді

19 квітня 2016, 12:13
1697
3
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у кримінальних справах 24 березня 2016 року, розглядаючи справу № 5-16кс16 висловився про те, що норми статті 395 КПК забезпечують по аналогії з правом на доступ до суду, закріпленим в пункті 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свободзаконну мету і не порушують саму суть цього права.

Апеляційна перевірка рішень слідчого судді має певні особливості, обумовлені характером цього виду судового рішення, необхідністю невідкладної перевірки його законності і обгрунтованості. Особливостями перевірки таких рішень є:

а) спрощений порядок подачі апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду (частина перша статті 395 КПК);

б) скорочений термін апеляційного оскарження визначення слідчого судді - впродовж 5-ти днів з дня оголошення; для особи, що знаходиться під вартою, - з моменту вручення йому копії судового рішення; для особи, без виклику якого винесено визначення слідчого судді і яке його оскаржить, - з дня отримання ним копії судового рішення (частини друга і третя статті 395 КПК);

в) скорочений термін розгляду апеляції - не пізніше чим через 3 дні після її вступу до суду апеляційної інстанції (частина друга статті 422 КПК).

Суворе дотримання термінів в карному процесі неможливе без чіткого знання правил їх числення. Для правильного числення терміну важливого значення набувають приписи правових норм, що стосуються визначення початкового моменту течії терміну, обставин, що впливають на його хід, і встановлення моменту його закінчення. При визначенні початку числення терміну важливо точно знати момент, з якого починається його течія. У тих випадках, коли початок течії терміну не позначено в законіїм слід рахувати момент здійснення процесуальної дії або настання події, яка призводить до виникнення відповідного процесуального обов'язку, для якого і встановлюється цей термін.

Для особи, що оспорює рішення слідчого судді, прийняте з викликом такої особи, але без його участі, початком течії терміну на подачу апеляційної скарги є день оголошення цього рішення.

Джерело: ВСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини