Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Just do IT : майбутнє за юристами, що повірили в Agile

Реклама

8 квітня відбулася перша в Україні конференція, повністю присвячена IT- праву - юристи отримали шанс змінити ділові костюми на демократичні джинси і нарешті надіти шкарпетки під сандалі. ЮРЛИГА побувала на заході і перевірила, чи вдався косплей.

Асоціація юристів України, що організувала конференцію з IT- праву, перевершила саму себе, хоча в принципі, сталося те, що і планувалося : захід не став в ряд типових юридичних подій, а послужило ненудним гідом по світу вітчизняного IT- бізнесу для юристів.

Гідами-спікерами виступали не лише юристи і адвокати, але і IT- фахівці, нарешті, пояснили, що таке електронні гроші, криптовалюта, Bitcoin і Blockchain. Відрізнити перших від других іноді було складно - професійний косплей не у усіх обмежувався зеленим ремінцем для Apple Watch як у завжди серйозного Маркіяна Ключковскогоарбітражу, що розповів про вибір, і застосовного права в договорах з клієнтами. Завжди веселий Дмитро Гадомский одягнувся належно випадку, хоча і нехтував сандалями. Та зате у своїй доповіді про Agile- контрактах він показав слайд з голою жінкою.

Дмитро Гадомский

Усі доповідачі говорили про те, в чому розбираються і з чим постійно стикаються у своїй професійній діяльності. Але якщо питання арбітражу, доменних суперечок, обшуків і т. д. були, якщо не близькі, то зрозумілі усім учасникам, філософія Agile викликала скепсис. Д. Гадомский - партнер компанії Axon Partners, яка якраз намагається працювати за принципом Agile. Тобто, юристи працюють відповідно до Agile- контрактами для програмістів, що не містять чітких технічних завдань і термінів їх виконання. Головним, по словах Д. Гадомского являється можливість замовника контролювати продукт на кожному обумовленому етапі розробки і те, що цей продукт здатний працювати на кожній стадії. У юристів це виглядає таким чином: компанія не береться до роботи, якщо "вона не терпить", оскільки завдання розписані на деякий час вперед. Клієнт, бажаючий працювати з компанією, повинен вписатися в графік. Чи прижився такий ритм в Україні, Д. Гадомский пообіцяв розповісти на наступних подібних мероприятих.

Програма конференції була насичена, і учасникам частенько було складно визначитися, на яку з паралельних сесій краще піти. Чи то розібратися із структуризацією IT- бізнесу, чи то дізнатися, як вирішуються доменні спори. Багато хто так і перебігав із залу в зал. Потрібно віддати належне організаторам, від проблеми вибору учасники були позбавлені при подачі головної (для багатьох) теми обшуків. Про те, що робити до, в час і після обшуку розповіли адвокати Денис Овчаровпартнер практики безпеки бізнесу АТ Юскутум, В'ячеслав Кохляковпартнер АФ "Династія", Олена Петроваасоційований партнер ILF.

Денис Овчаров

Головне в обшуку - це правильно підготовлений колектив, який уміє триматися разом і розуміє, що на прохання "Відкрийте двері, це поліція", двері треба закрити і чекати, поки приїде адвокат, - роз'яснює Д. Вівчарів. Тому до відбору співробітників слід підходити відповідально. Тобто, варто замислитися про риски, які є у разі, якщо у кандидата папа - слідчий, а мама - прокурор. Як показала справа ex.ua, не зайвим буде перевірити кредитну історію співробітника, адже їх сервери знайшли завдяки працівникові, з яким поговорили щодо підробної довідки про прибутки, наданої для отримання кредиту. Ще одна рада від Д. Овчарова : "В стресі усе по-іншому. Вибудовуйте захист своєї компанії через стрес, але позитивний. Від того, наскільки у співробітників будуть відпрацьовані необхідні дії, залежить ваш бізнес. Адже повертати вилучене - справа довга і дорога". Звичайні роз'яснення і роздача пам'яток про право не свідчити проти себе допоможуть мало в некомфортній для людини обстановці. "Навчити не боятися - набагато складніше", - упевнений Д. Вівчарів.

"І смішно і грішно" - так можна озаглавити питання, що послідували за доповідями, стосуються конкретних випадків. Так, у однієї компанії замість серверів вилучили холодильне устаткування (тому що саме шумне); у визначенні про обшук було прямо вказано: "знайти і вилучити биткоины"; слідчі, не закінчивши обшук, оголошують перерву "у зв'язку з настанням темного часу доби" і опечатують приміщення, а потім являються з тим же визначенням. Вчитися на своїх помилках, може і весело, але доповідачі переконливо роз'яснили, чому все ж варто довіритися адвокатові. А доки він їде (як відмітив Д. Вівчарів, ефективний час прибуття - 30 хвилин), можна розважитися, поспілкувавшись із слідчим на професійному айтишном сленгу - він втомиться і перемкнеться на інші завдання.

Маркіян Ключковский

Про майбутнє і сьогодення доменних суперечок розповіли Катерина Олийныккерівник практики IB AO Arzinger, Олена Сказко з ТОВ "Інтернет Инвест" і Ганна Кравчукпартнер Патентно-юридичної агенции "Синергія".

Так, в ICANN (Корпорація по управлінню доменними іменами і IP- адресами) йде робота над зміною WHOIS (мережевого протоколу, що використовується для отримання реєстраційних даних про власників доменних імен, IP- адрес і автономних систем) на LDAP (полегшений протокол доступу до каталогів). Цей протокол передбачає багаторівневий доступ, а для запиту розширених даних про власника домена треба буде верифицировать особу. В той же час в Україні ці питання носять швидше теоретичний характер, оскільки реєстратори видають інформацію тільки на підставі пред'явленого визначення суду. Тобто, ні на запит адвоката, ні на рішення іноземних судових органів вони не реагують через Закон "Про захист персональних даних". В той же час, дані, самостійно введені людиною, можуть вважатися персональними тільки потенційно. Як пояснила Е. Сказко, що просить не отримує персоніфіковані дані про фізособу в розумінні українського законодавства про персональні дані, адже надається тільки та инфомарция, яка самостійно вноситься для реєстрації.

Олена Сказко

Ще одна проблема, що виникає в Україні із-за застарілого законодавства, - це non - compete і non - soliсit положення трудових контрактів. Про їх значення за кордоном і нетиповості для України розповіли Юрій Кушниркерівний партнер ЮФ "Кушнир, Якимьюк і Партнери" і Сергій Овчаренкостарший юрисконсульт Luxoft Ukraine. Non compete має на увазі зобов'язання найманого робітника відмовлятися від роботи у інших працедавців над схожим продуктом (мають бути прописані різні умови), non - soliсit - ця стриманість від переманювання робітників компаніями.

Але в Україні такі положення все-таки непридатні із-за дискримінаційної складової - перше обмежує право працівника на працю, друге, - порушує конкурентне законодавство.

Іларіон Томаров

Візьмемо на себе сміливість сказати, що конференція вдалася. "Обмін речовин" був запущений, а значить, юристи стали ближче до IT, айтишники -ближе до юридичних проблем. Вирішувати ці проблеми доведеться спільно, а такі зустрічі двох світів допоможуть зробити загальний світ комфортніше.

Володимир Фльонц

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини