Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС роз'яснила нюанси відновлення первинних документів, які зберігалися в зоні АТО

11 квітня 2016, 13:59
1272
0
Автор:
Реклама

У листі № 7763/6/99-99-19-01-03-15 ГФС роз'яснила нюанси відновлення первинних документів, які зберігалися в зоні проведення АТО.

Статтею 44 НК визначені вимоги до підтвердження даних, визначених в податковій звітності. Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік прибутків, витрат і інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування і податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, финотчетности, інших документів, пов'язаних з численням і сплатою податків і зборів.

У разі втрати, ушкодження або дострокового знищення документів, платник податків зобов'язаний в 5-денний термін з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган по місцю обліку. Також платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи впродовж 90 календарних днів з дня, що настає за днем вступу повідомлення в контролюючий орган.

В той же час, тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території проведення АТО, визначені Законом № 1669 - VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції". Згідно із Законом, єдиним належним і достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання зобов'язань, являється сертифікат Торгово-промислової палати.

При цьому норми Закону № 1669 не містять положень про звільнення платника податків від обов'язку відновлення документів у випадках дії обставин непереборної сили, що, зокрема, мали місце на території проведення АТО.

В той же час згідно п. 7 розділу I Положення про інвентаризацію активів і зобов'язаньзатвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879 (далі - Положення № 879), у разі встановлення фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей (на день встановлення таких фактів), підприємства обов'язково проводять інвентаризацію активів і зобов'язань, що знаходяться на балансі суб'єкта господарювання.

При цьому згідно п. 8 розділу I Положення № 879 підприємств, що знаходяться на тимчасово окупованій території і території проведення АТО, проводять інвентаризацію в обов'язкових випадках, коли можна буде забезпечити безпечний і безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухобліку, в яких відбиті зобов'язання і власний капітал цих підприємств.

Вказані підприємства зобов'язані провести інвентаризацію 1 число місяцящо йде за місяцем, в якому зникли перешкоди для доступу до активів, первинних документів і регістрів бухобліку, і відбити результати інвентаризації у бухобліку відповідного звітного періоду.

Читайте також: Сертифікат ТВП звільняє від пені суб'єктів господарювання із зони АТО

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини