Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

8 квітня 2016, 12:35
3249
0
Реклама

1. У АМКУ створена колегія для розгляду скарг по публічних закупівлях

Створена Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України по розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Мета створення Колегії - беспристрастная і ефективний захист прав і законних інтересів осіб, пов'язаних з участю в процедурах закупівель. Рішення Колегії приймаються від імені АМКУ, який є органом оскарження у сфері публічних закупівель. За подачу скарги стягується плата, розмір якої визначається Кабміном.

2. У електронному кабінеті платника податків - нові функції

ГФС допрацювала електронний сервіс "Електронний кабінет платника". Тепер у відкритій частині кабінету можна заповнити, зберегти і роздрукувати декларацію про майновий стан і прибутки фізичних осіб. А в закритій частині (особистий кабінет) платник може подати декларацію в електронному вигляді з використанням ЭЦП.

3. Госпродпотребслужба офіційно починає роботу

Госпродпотребслужба згідно з розпорядженням Кабміну від 6 квітня офіційно починає роботу і приступає до виконання своїх функцій. У зв'язку з цим припиняються повноваження Госветфитосанслужбы, Держінспекції по захисту прав споживачів, Госсанэпидемслужбы. Госпродпотребслужба також виконуватиме функції по контролю за держрегульованими цінами, держнагляду у сфері туризму, насінництва та ін.

4. Затверджені правила виробництва органічної продукції тваринного походження

Постановою № 241 Кабмін ствердив Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного походження. Документом регулюються правові, економічні, зоотехнічні і соціальні основи виробництва вказаної продукції фізичними/юридичними особами. Встановлені вимоги відносно змісту, випасу, лікування, годування тварин і виробництва відповідної органічної продукції. Виробник повинен забезпечити використання органічних кормів, поддержаивать здоров'я тварин і так далі

5. Кабмін погоджував законопроект про уповноважених економічних операторів

Уряд погоджувало для передачі у ВР законопроект про внесення змін до ТК відносно уповноваженого економічного оператора і спрощень митних процедур. УЭО зможуть імпортувати товари з використанням спеціальних спрощень митного оформлення. Введення інституту УЭО на базі прийнятих в міжнародній практиці критеріїв повинне стати дієвим інструментом боротьби з корупцією і адміністративним тиском на підприємців з боку митних органів.

6. Український бізнес отримав шанс на збільшення кредитів від МФО

НБУ розширив можливості міжнародних фінансових організацій використовувати засоби в гривні для фінансування проектів в Україні. Постанова № 225 набуло чинності 6 квітня. Тепер МФО зможуть використовувати для кредитування українського бізнесу гривневі засоби, отримані ними в якості кредиту від уповноваженого банку. Розширення режиму поточних рахунків МФО торкається також проведення на території України розрахунків по операціях іноземного інвестування, договорах страхування, по оплаті продукції, послуг, робіт і тому подібне

7. Помилково складена податкова накладна не відбивається в звітності по ПДВ

У разі помилкового складання податкової накладної така податкова накладна не підлягає віддзеркаленню в податковій звітності по ПДВ. Розрахунки коригування, складені з метою виправлення помилок в податкових накладних, не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, в податковій звітності по ПДВ також не відбиваються, але подлежт реєстрації в ЕРНН. Про це розповіла ГФС в листі № 6409/6/99-99-19-03-02-15.

8. Буде поліпшено зберігання інформації про стан рахунків в цінних паперах

НКЦБФР доручила Нацдепозитарию розробити зміни, які повинні містити порядок зберігання інформації про стан рахунків в цінних паперах усіх власників ЦБ. Мета - зменшення ризику втрати такої інформації при виникненні форс-мажорних обставин. Будуть описані порядок, терміни і об'єми надання депозитарними установами в Центральний депозитарій інформації про стан рахунків в ЦБ, відкритих в депозитарній установі, і інформації про проведення між таким рахунками облікових операцій переведення прав на ЦБ.

9. Роз'яснені деякі особливості початку будівельних робіт

У листі № 40-701-12/2082 Госархстройинспекция роз'яснилащо до реєстрації декларації про початок будівельних робіт замовник повинен отримати початкові дані, основними складовими яких є містобудівні умови і обмеження, техумови, завдання на проектування. Також треба розробити і затвердити проектну документацію. При цьому містобудівні умови і обмеження надаються відповідними спецуповноваженими органами містобудування і архітектури на безвідплатній основі.

10. Планується врегулювати особливості виробництва по податкових злочинах

Податковий Комітет ВР рекомендує прийняти за основу законопроект № 3448яким пропонується: уточнити момент, з якого настає карна відповідальність за ухилення від сплати податків; збільшити в 2 рази розмір фактичного ненадходження до бюджету податків, починаючи з якого діяння вважається карним злочином; встановити заборону передачі матеріалів перевірки в органи попереднього розслідування, прокуратуру до моменту закінчення терміну сплати погодженого грошового зобов'язання; уточнити обов'язки слідчого і так далі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини