Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наявність майнових суперечок не позбавляє подружжя права на режим окремого проживання, - ВССУ

8 квітня 2016, 11:27
1482
0
Реклама

Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ прийняв постанову у справі № 6-27361св15у якому йде мова про майнові спори подружжя.

Суд відмітив, що згідно ст. 119 Сімейного кодексу за заявою подружжя або позовом одного з них суд може ухвалити рішення про встановлення для подружжя режиму окремого проживання у разі неможливості або небажання дружини і (чи) чоловіка проживати спільно. Такий режим припиняється у разі відновлення сімейних стосунків або за рішенням суду на підставі заяви однієї з подружжя.

У розглянутій справі апеляційний суд, відміняючи рішення суду першої інстанції і відмовляючи в задоволенні позову, виходив з того, що встановлення режиму окремого проживання сторін є формальним засобом вирішення майнових питань, і надалі спричинить складність їх рішення.

Колегія суддів ВССУ не погодилася з таким висновком апеляційного суду і вказала наступне.

При застосуванні положень ст 119, 120 СК необхідно враховувати, що інститути окремого проживання і розірвання браку мають самостійний характер. Рішення про розірвання браку суд приймає, якщо його подальше збереження неможливе, суперечить інтересам одного з подружжя або їх дітей, тоді як основою для встановлення режиму окремого проживання подружжя є неможливість або небажання дружини і (чи) чоловіка проживати спільно.

Згідно ч. 1 ст. 120 СК встановлення режиму окремого проживання не припиняє прав і обов'язків подружжяякі встановлені СК, і які дружина і чоловік мали до встановлення цього режиму.

Отже, вирішуючи заяву в порядку ст. 119 СК України суд повинен встановити фактичні взаємини сторін і переконатися, щоб узаконений спосіб окремого проживання не був формальним засобом вирішення спірних майнових питань.

Джерело: ВССУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини