Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені особливості нотаріального посвідчення угод по відчуженню землі

7 квітня 2016, 15:17
2296
0
Автор:
Реклама

При нотаріальному посвідченні цивільно-правових угод із земельними ділянками, які знаходяться у власності юрособдержмито стягується в розмірі 1 % від суми договору, але не менше 1 неоподатковуваного мінімуму прибутків громадян, без урахування експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Про це розповів Мінюст в листі № 2727/13/32-16уточнивши, що експертна грошова оцінка земельної ділянки використовується для визначення вірогідної ціни продажу земельної ділянки.

Нагадаємо, згідно ч. 4 ст. 201 Земельного кодексу і ч. 7 ст. 5 Закону "Про оцінку земель"експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод відносно земельних ділянок і прав на них.

Нотаріальне посвідчення угоди про перехід права власності на земельні ділянки передбачене ч. 1 ст. 132 Земельні кодекси.

За здійснення нотаріальних дій державні нотаріуси стягують державне мито в розмірах, встановлених чинним законодавством (ч. 1 ст. 19 Закону "Про нотаріат").

А приватні нотаріуси згідно ч. 1 ст. 31 Закону "Про нотаріат" за здійснення нотаріальних дій стягують плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом і громадянином або юридичною особою.

Пунктом 1 Указу Президента від 10.07.98 N 762/98 "Про впорядкування стягування плати за здійснення нотаріальних дій" встановлено, що розмір плати, яка стягується за здійснення нотаріальних дій приватними нотаріусами, не може бути менше розміру ставок держмита, яке стягується державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини