Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як дізнатися інформацію про транспортні засоби і їх власників?

6 квітня 2016, 12:00
19059
2
Автор:
Реклама

Постановою від 25 березня 2016 року № 260 Кабмін ствердив Порядок надання фізичним і юридичним особам інформації з Єдиного держреєстру МВС відносно зареєстрованих транспортних засобів.

Встановлено, що відомості з Реєстру надаються:

1) в паперовій формі - територіальними органами за поданням сервісних послуг МВС у вигляді витягання з Реєстру;

2) в електронній формі:

- у форматі витягання з Реєстру або в іншому форматі, визначеному в договорі між адміністратором Реєстру і юридичною особою;

- програмними засобами ведення Реєстру у форматі витягання через сайт МВС.

Витягання з Реєстру в паперовій формі формується на підставі того, що відповідає запитунадається на запит будь-якої фізичної або юридичної особи за умови ідентифікації такої особи. Запит подається незалежно від місця реєстрації фізичної або юридичної особи.

Запит заповнюється українською мовою по встановленій формі:

- машинописним способом або від руки - у разі подачі запиту в паперовій формі;

- за допомогою програмних засобів ведення Реєстру - у разі подачі запиту в електронній формі через сайт МВС.

За надання відомостей з Реєстру про марку, модель ТС, рік їх випуску, об'єм двигуна і дату держреєстрації у разі запиту про зареєстровані за юридичною або фізичною особою транспортні засоби плата не стягується.

За надання інших відомостей з Реєстру відносно зареєстрованих транспортних засобів за основним критерієм пошуку по ідентифікаційному номеру (VIN) стягується плата.

Запит про надання витягання з Реєстру являється підтвердженням згоди особищо звернулося з таким запитом, на надання власникові або іншому правовласникові ТС інформації про ПІБ такої особи і зміст запиту.

Заявник при подачі запиту про надання витягання з Реєстру у паперовій формі особисто пред'являє посадовцю уповноваженого органу МВС документ, що засвідчує його особу, і представляє його копію.

Витягання з Реєстру у електронній формі надається по запиту юридичних і фізичних осіб через офіційний веб-сайт МВС при ідентифікації таких осіб з використанням ЭЦП або іншого альтернативного способу ідентифікації особи за умови дотримання вимог законодавства про технічний захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах.

Альтернативним способом ідентифікації фізичної особи являється використання електронної системи ідентифікації "Bank ID"яка використовує базу клієнтських цих банків.

Також вказаною постановою Кабмін ствердив Порядок доступу посадовців органів держвлади, органів місцевого самоврядування, адвокатів, нотаріусів до Єдиного державного реєстру МВС відносно зареєстрованих транспортних засобів і їх власників.

Доступ цих користувачів до Реєстру здійснюється на підставі договору з використанням ЭЦП.

До початку пошуку відомостей про зареєстровані транспортні засоби і їх власників користувач вносить в Реєстр дані про основу отримання прошених відомостей.

Пошук в Реєстрі відомостей про зареєстровані транспортні засоби і їх власників здійснюється по одному з наступних критеріїв:

- ПІБ власника і дата його народження;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія і номер паспорта власника;

- повне найменування юрособи;

- ідентифікаційний код юридичної особи в ЕГР;

- номерний знак прошеного транспортного засобу.

Отримання посадовцями органів держвлади відомостей, що містяться в Реєстрі, з метою здійснення повноважень, визначених законом, робиться в електронній формі на безвідплатній основі.

Нагадаємо, перевірити транспортний засіб по реквізитах його власника на сайті МВС можна було ще в грудні 2015 року. Цей сервіс запрацював тоді в тестовому режимі.

Інформація про ТС і їх власників стала відкритою згідно Закону № 597 - VIII.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини