Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа адвокатури : результати професійного обговорення в Рівному і Луцьку

5 квітня 2016, 13:44
1107
0
Автор:
Реклама

Серія заходів проводиться з метою збору коментарів і пропозицій, які згодом будуть передані на розгляд Радого з питань судової реформи. Як неодноразово заявляв заступник глави Адміністрації Президента України Олексій ФилатовРада готова почути думку юридичного співтовариства і відобразити консолідовані пропозиції у фінальному варіанті проекту.

Представляючи ключові положення проекту Закону, Президент АЮУ Денис Бугай звернув увагу на позитивні зміни, які були враховані за результатами ряду обговорень і збору пропозицій від адвокатів в усіх регіонах країни. Йдеться, зокрема, про ідентифікований доступ до будь-кого державних реєстрам і безперешкодному доступі в приміщення судів, прокуратури, правоохоронних органів і так далі

Також Президент АЮУ звернув увагу на ряд недоліків, які вимагають уточнення. Серед них, зокрема, недоліки в контексті посилення професійних прав і гарантій адвокатської діяльності. Приміром, в проекті не передбачена можливість проведення допитів свідків адвокатом (п.7.ч. 1 ст.20). Також він містить норми, які приведуть до послаблення адвокатського запиту (п.3 ст.20, ч. 5,6 ст.24). Відповідно до проекту не підлягає наданню інформація: службова, комерційна таємниця, персональні дані і інформація, яка порушує права третіх осіб на захист інтелектуальної власності, що значно звужує перелік відомостей, які можуть бути надані у відповідь на адвокатський запит.

"Переконаний, що думка юридичного співтовариства буде почута і ці недоліки можна буде виправити в процесі доопрацювання законопроекту", - відмітив Денис Бугай.

Необхідність посилення адвокатського запиту і внесення змін до проекту підтримала і Галина Руденкоголова Ради адвокатів Волинської області. Також вона звернула увагу на необхідність виключення з проекту положення про притягнення адвоката до адміністративної відповідальності за зловживання правом на адвокатський запит.

У свою чергу, адвокат Ігор Фомин поділився своїми думками на того, що вважає ролі адвокатури в суспільстві. "Проблема в тому, що суспільство сприймає нас швидше як постачальників послуг, підприємців, а не як адвокатів в класичному розумінні професії - як частини правосуддя. А наша робота має дуже велику громадську вагу, адже ми захищаємо права людини. Тому адвокати не мають бути обмежені у зборі доказів і мати рівні права з іншими учасниками процесу, зокрема, із стороною звинувачення. І ця рівність має бути не лише в процесі, але і до його початку", - переконаний Ігор Фомин, управляє партнер Fomin & Partners.

Залучаючись до обговорення, Ростислав Руденкодиректор Регіонального центру за поданням безкоштовної вторинної правової допомоги у Волинській області, звернув увагу на необхідність законодавчого забезпечення гарантій оплати адвоката за надання юридичної допомоги.

Учасники заходу порушили також питання страхування професійної відповідальності адвокатів. Із цього приводу висловилася Оксана Цимбривськаексперт проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні". "Ми підтримуємо введення інституту страхування професійної відповідальності в Україні. У європейській практиці страхування професійної відповідальності є не правом, а обов'язком кожного адвоката. Безперечно, нам спочатку треба починати з введення добровільного страхування і провести попередню роботу із страховими компаніями. У теорії вони готові надавати такі послуги, проте конкретного продукту доки не існує ", - відмітила Оксана Цимбривська.

Зі своїми коментарями за проектом виступили: Павло Луцюкголова Ради адвокатів Рівненської області, член ВККС; Микола Бляшинадвокат, голова ревізійної комісії Ради адвокатів Рівненської області, керівник АБ Миколи Бляшина; Василь Овдиюкдиректор Регіонального центру за поданням безкоштовної вторинної правової допомоги в Рівненській області; Сергій Удовиченкочлен Вищого кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури України від Рівненської області, Микола Сорокопудголова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області і інші.

Надалі презентація і обговорення проекту Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" продовжиться в містах Західної України - Львові (14 квітня), Івано-Франківську (15 квітня).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини