Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правозахисники заявили про загрозу незалежності омбудсмена

1 квітня 2016, 14:59
640
0
Реклама

УХСПЧ отбратился з листом до спікера ВР Володимира Гройсману, в якому виразив стурбованість з приводу ситуації, в якій опиняється Уповноважений Верховної Ради з прав людини у зв'язку з положеннями нового Закону "Про державну службу" (набуває чинності з 1 травня 2016 року).

Йдеться про новий порядок проходження служби в держорганах, згідно з яким Уповноважений втрачає право призначати або звільняти працівників власного Секретаріату. Замість нього таке право буде закріплено за особою, обраною урядовою конкурсною комісією з підбору кадрів. Фактично, це позбавляє омбудсмена впливу на власний Секретаріат.

В той же час, самостійність і незалежність в ухваленні кадрових рішень в національних інститутах по захисту прав людини є однією з вимог "Паризьких принципів" (додаток до резолюції 48/134 Генеральних Асамблеї ООН від 20 грудня 1993 року).

Також УХСПЧ відмічає, що в тринадцятій Доповіді Моніторингової місії ООН по вивченню ситуації з прав людини в Україні говориться про необхідність внесення змін до Закону "Про державну службу", які запобігли б обмеженню незалежності роботи офісу омбудсмена.

Для вирішення цієї ситуації треба прийняти законопроект № 4311 про внесення зміни до Закону про держслужбу відносно особливостей проходження держслужби в секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини.

Джерело: УХСПЧ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини