Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір захистити права споживачів финуслуг

31 березня 2016, 17:32
820
0
Реклама

31 березня парламентом прийнятий за основу законопроект № 2456-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг".

Передбачається встановлення повноважень держорганів по захисту прав споживачів фінансових послуг; введення відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг; встановлення однакових правил для банків і небанківських установ.

Згідно з проектом, юрособи і фізособи-підприємці, надаючі финуслуги зобов'язані інформувати споживачів про умови відповідних договорів. У разі ненадання споживачам такої інформації їм загрожує штраф на суму 50 - 100 нмдг.

Крім того, умови договорів про надання финуслуг, обмежуючі права фізосіб-споживачів в порівнянні з їх правами, встановленими законодавчо, є нікчемними. А у разі виникнення неоднозначного трактования прав і обов'язків сторін за договором за участю фізособи-споживача такі права і обов'язки трактуються на користь споживача.

Мінімальний об'єм інформації, яка повинна надаватися споживачеві по кожному виду банківської діяльності (якщо це не врегульовано законодавством), визначить Нацбанк.

При доопрацюванні законопроекту враховано, зокрема, можливість ведення електронного документообігу між кредитором і споживачем, а також виключені норми про подачу позовів в інтересах невизначеного кола осіб.

Очікується, що прийняття проекту сприятиме створенню надійної державної системи захисту прав споживачів фінансових послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини