Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За основу прийняті зміни по регульованих ринках і дериватах

31 березня 2016, 13:00
463
0
Реклама

Верховна Рада 31 березня прийняла за основу законопроект № 3498 про внесення змін відносно регульованих ринків і деривативов.

Законопроектом передбачається врегулювати стосунки, пов'язані як з біржовими, так і з позабіржовим дериватам, зокрема, шляхом визначення поняття "деривати"їх класифікації і основних механізмів укладення деривативов на регульованих ринках і поза ними.

Пропонується врегулювати питання розвитку інфраструктури, необхідної для повноцінного функціонування ринку деривативов, зокрема, шляхом імплементації положень регламенту EMIR в частині створення торгового репозиторія і центрального контрагентаякі повинні функціонувати відповідно до європейських стандартів.

Відповідно до директив MiFID I/II передбачається ввести інститут кваліфікованих інвесторіва також передбачити адаптацію норм, регулюючих професійну діяльність торговця цінними паперами відповідно до норм вказаного акту ЄС, трансформуючи їх в повноцінні інвестиційні фірми і розширюючи перелік ліцензійних видів діяльності.

Проектом пропонується уніфікувати підходи до регулювання діяльності бірж, що здійснюють торгівлю цінними паперами, дериватами, валютними цінностями, товарами і іншими активами шляхом впровадження інституту оператора ринку - особи, яка отримує ліцензію на торгівлю такими активами на відповідному ринку.

Також планується впровадити положення остаточній розрахунківзаснованих на Директиві 98/26/EC: розпорядження про переказ грошових коштів і цінних паперів є безвідкличними після певного моменту, визначеного українським законодавством; законодавство відносно неплатоспроможності не повинне мати зворотної сили на права і обов'язки сторін угод по дериватах, якщо відповідні розпорядження були надані до або на дату, коли порушується справа про неплатоспроможність відповідної сторони.

Законопроект містить і норми про ліквідаційному неттингезасновані на Модельному законі про неттинге 2006 року (ISDA), що дозволяє зменшити розмір взаємних зобов'язань сторін угод по дериватах (у разі неплатоспроможності однієї із сторін) до єдиного підсумкового зобов'язання (різниці між об'ємами зобов'язань кожної із сторін).


Також депутати прийняли за основу супутні законопроекти:

- № 3516 про внесення зміни до Митного кодексу - пропонується в пункті 8 частин третьої статті 53 ТК слова "біржових організацій" замінити словами "операторів регульованих ринків";

- № 3500 про внесення змін до Бюджетного кодексу - пропонується в абзаці першому частині дев'ятої статті 16 БК встановити, що умови випуску і звернення державних цінних паперів і цінних паперів, емітованих відповідною міською радою, визначаються з урахуванням не Закону "Про цінні папери і фондовий ринок", а Закону "Про ринки капіталу і інші регульовані ринки";

- № 3499 про внесення змін до Податкового кодексу - пропонується уточнити в НК визначення деяких термінів і норм по функціонуванню регульованого ринку, а також операцій з фінансовими інструментами.


Джерело:
ВР


Нагадаємо, що зміни розроблялися НКЦБФР спільно з ЄБРР, із залученням народних депутатів, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Минагрополитики, Національного банку України, МВФ і USAID.

Як раніше повідомлялосярозробники документу врахували побажання учасників ринку забезпечити безперервність функціонування ринків капіталу. Також закон не передбачатиме необхідності перелицензирования для усіх учасників ринку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини