Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір захистити пам'ятники всесвітньої спадщини

29 березня 2016, 13:03
416
0
Реклама

29 березня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1553 про внесення змін відносно збереження пам'ятників культурної спадщини, включених в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Законопроектом пропонується доповнити діючий Закон "Про охорону культурної спадщини" визначеннями понять "пам'ятник всесвітньої спадщини "буферна зона".

Також передбачається створення для кожного пам'ятникавнесеної в Список всесвітньої спадщини, індивідуального органу управління і визначається його компетенція як органу охорони культурної спадщини. Одним з основних завдань такого органу є розробка плану управління пам'ятником і реалізація заходів, передбачених ім. Орган управління також наділяється повноваженнями за погодженням робіт на пам'ятнику всесвітньої спадщини, його території і буферній зоні.

Для здійснення нагляду за діяльністю органу управління і станом збереження пам'ятника передбачається створення наглядових раддо складу яких пропонується включити, зокрема, ведучих учених і фахівців у сфері збереження культурної спадщини.

Одним з основних є положення про порядок узгодження будівництва. Пропонується, що про наміри почати в межах пам'ятників всесвітньої спадщини нове будівництво орган управління пам'ятником повідомляє в Комітет всесвітньої спадщини. Рекомендації Комітету враховуються при ухваленні рішень про можливість проведення таких робіт.

У пояснювальній записці відзначається, що законодавство України не регулює порядку захисту об'єктів, внесених в Список всесвітньої спадщини відповідно до Конвенцією про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини. Не виділені категорії пам'ятників всесвітнього значення, не передбачається встановлення буферних зон, належний режим їх використання. Така ситуація дозволяє здійснювати забудови і інші роботи, що негативно впливають на пам'ятку.

Читайте також: Стройку в зоні всесвітньої спадщини слід погоджувати з ЮНЕСКО, - ВСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини