Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС розповіла, як ліквідовувати основні засоби

28 березня 2016, 17:34
1241
0
Автор:
Реклама

Платник податків, який по самостійному рішенню ліквідовує основні виробничі або невиробничі засоби, повинен нарахувати податкові зобов'язання по таких необоротних активах виходячи з їх ринкової ціни, визначеної на момент такої ліквідації за правилами, визначеними пп. 14.1.219 п. 14.1 ст. 14 НКале не нижче за їх балансову вартість. У випадку якщо при ліквідації основних фондів обов'язковим є проведення оцінки, податкові зобов'язання нараховуються з вартості об'єкту оцінки, але не нижче за їх балансову вартість. Такого висновку дійшла ГФС в листі № 5320/10/28-10-06-11.

Згідно п. 189.9 ст. 189 НК, у випадку якщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідовуються по самостійному рішенню платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче за балансову вартість на момент ліквідації.

Норма цього пункту не поширюється на випадки, коли основні виробничі або невиробничі засоби ліквідовуються у зв'язку з їх знищенням або руйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку.

Згідно п. п. 41 і 43 Методичних рекомендацій по обліку основних засобівдля визначення непридатності основних засобів до використання, можливості їх використання іншими підприємствами, організаціями і установами, неефективності або недоцільності їх поліпшення (ремонту, модернізації і т. п) і оформлення відповідних первинних документів керівником підприємства створюється постійно діюча комісія. Така комісія:

- здійснює безпосередній огляд об'єкту, підмета списанню;

- встановлює причини невідповідності критеріям активу;

- визначає осіб, з вини яких сталося передчасне вибуття основних засобів з експлуатації, вносить пропозиції відносно їх відповідальності;

- визначає можливість продажу об'єкту іншим підприємствам, організаціям і установам або використання окремих вузлів, деталей, матеріалів, які можуть бути отримані при демонтажі, розбиранні (ліквідації) основних засобів, встановлює їх кількість і вартість;

- складає і підписує акти на списання основних засобів.

Складені комісією акти на списання основних засобів відбиваються у бухобліку після їх твердження посадовцем (керівним органом), уповноваженим приймати рішення відносно розпорядження (відчуження, ліквідації) об'єктами основних засобів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини