Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду

Реклама

Верховний Суд України

Судова палата у гражданскми справах

Скарга на дії держвиконавця не розглядається адмінсудом, якщо передбачений інший порядок

При перегляді справи № 6-30цс16 про зобов'язання зробити дії із закінчення старанного виробництва Суд знову роз'яснивщо якщо законом встановлений інший порядок судового оскарження рішень, дій або бездіяльності державного виконавця або іншого посадовця державної старанної служби, це виключає юрисдикцію адміністративних судів в такій категорії справ.

Надання послуг купівлі товарів в групах вимагає ліцензії, тому укладені без ліцензії договори - недійсні

Розглянувши справу № 6-2629цс15Суд у черговий раз роз'яснивщо якщо договори, предметом яких є послуги з адміністрування фінансових активів для придбання товарів в групах, були поміщені в період, коли закон вимагав отримання ліцензії для надання таких послуг, вони визнаються недійсними у разі відсутності ліцензії.

Дострокова вимога повернення кредиту змінює термін дії поручительства

При розгляді справи 6-1301цс15 Суд роз'яснивщо якщо кредитор вимагає достроково повернути кредит, термін дії основного зобов'язання змінюється, а значить вимога до поручителя можна пред'явити впродовж півроку з цієї дати.

Пеня по аліментах налічується за кожен місяць прострочення

При розгляді справи № 6-300цс16 Суд роз'яснивщо неустойка (пеня) за один місяць вважається таким чином: заборгованість по аліментах за місяць помножена на 1% пені і на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість, а загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожного з прострочених платежів (за кожен місяць).

Держакт на землю, виданий по незаконному рішенню ради, - недійсний

При розгляді справи № 6-1428цс15 була підтверджена правова позиція, згідно якої якщо законодавство встановлювало нерозривний зв'язок між виникненням права власності на земельну ділянку з обов'язковим отриманням його власником державного акту на право власності, держакт з відміткою про перехід права власності, який був виданий на підставі незаконного рішення органу місцевого самоврядування, визнається недійсним. Здійснення у такому разі на державному акті (визнаному судом недійсним) відмітки про відчуження земельної ділянки на підставі договору купівлі-продажу не міняє суті такого акту як недійсного.

На звернення прокурорів для захисту інтересів до суду поширюється та ж позовна давність

Розглянувши справу № 6-2426цс15 за позовом прокурора в інтересах звільненої про визнання незаконним і відміні наказу, відновленні на роботі і стягненні середнього заробітку за час вимушеного прогулу (момент звернення до суду - квітень 2014 року) Суд роз'яснивщо прокурор, що бере участь в справі, має обов'язки і користується правами сторони, окрім права на укладення мирової угоди. Положення закону про початок течії терміну звернення до суду поширюється і на звернення прокурора до суду з позовною заявою в інтересах громадянина.

При розгляді суперечок про недійсність іпотеки суди повинні перевіряти наявність права користування житлом у дитини, яке може грунтуватися на документальній основі (довідка про наявність зареєстрованих осіб на житловій площі) і на законі (стаття 405 ГК)

При розгляді справи № 6-2918цс15 про визнання договору іпотеки недійсним Суд роз'яснивщо у разі здійснення угоди відносно нерухомого майна (договір іпотеки), право власності на яке або право користування яким мають діти, попередня згода органу опіки і опікування є обов'язковою. Укладення батьками угод, предметом яких є житла, право користування якими мають малолітні або неповнолітні діти, без попередньої згоди органу опіки і опікування є основою для визнання цих угод недійсними відповідно до статей 203, 215 ГК. Частиною першої статті 405 ГК визначено, що члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. По сенсу цієї статті право членів сім'ї власника будинку користуватися цим житлом може виникнути і існувати тільки за наявності права власності додому у особи, членами сім'ї якого вони є; з припиненням права власності особи втрачається і право користування житлом у членів його сім'ї. Вирішуючи спори по захисту прав дітей при укладенні договорів іпотеки, суди повинні у кожному конкретному випадку перевіряти право користування житлом дитиною, яке може грунтуватися на документальній основі (довідка про наявність зареєстрованих осіб на житловій площі, серед яких вказана і дитина) і на законі (стаття 405 ГК).

Судова палата у кримінальних справах

При апеляційному перегляді звинувачувального вироку недопустимі спрощення і неповнота дослідження усіх доказів при встановленні факту в іншій, чим місцевий суд, спосіб

При розгляді справи № 5-249кс15 Суд роз'яснивщо коли апеляційний суд ухвалює вирок про винність, при апеляційному перегляді недопустимі будь-які спрощення, а встановлення того або іншого факту іншим способом, чим це було зроблене в місцевому суді, повинне забезпечуватися повнотою дослідження усіх доказів цього факту і в повному об'ємі. Недотримання цих положень є порушенням права людини на справедливий суд в сенсі статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод.

Прокурор може ініціювати касаційне виробництво на підставі порушення права засудженого (обвинуваченого) на захист

При розгляді справи № 5-332кс15 Суд роз'яснивщо законодавством не встановлені обмеження для оскарження прокурором судових рішень по забезпеченню дотримання прав засудженого (обвинуваченого). Не містять таких обмежень і норми пункту 20 частин другої статті 36, пункту 6 частин першої статті 425 КПК. Тому прокурор (сторона карного виробництва) має право подати касаційну скаргу на судові рішення, вказані в статті 424 КПК, на підставі порушення права засудженого (обвинуваченого) на захист, тобто, він має право ініціювати відкриття такого касаційного виробництва.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини