Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокат може представляти декілька позивачів або відповідачів в одному процесі, якщо немає конфлікту інтересів

22 березня 2016, 10:49
1590
0
Автор:
Реклама

Рада адвокатів України в рішенні від 26 лютого 2016 роки № 4 роз'яснила, що хоча ГПК і не встановлює прямої заборони одночасного представництва інтересів двох або більше за позивачів або двох або більше за відповідачів одним адвокатом в одному цивільному процесі у разі процесуальної співучасті, в цьому питанні слід враховувати Правила адвокатської етики.

Відповідно до частини другої статті 9 Правив адвокат без письмового узгодження з клієнтами, відносно яких виник конфлікт інтересівне може представляти або захищати одночасно двох або більше за клієнтів, інтереси яких є протилежними або швидше за все можуть стати протилежними, а також при таких обставинах надавати їм правову допомогу.

Згідно частини п'ятої статті 9 Правив у разі виникнення конфлікту інтересів в процесі реалізації адвокатом договору, такий договір має бути розірваний з дотриманням умов, визначених Правилами.

Крім того, адвокат не має права прийняти доручення, якщо інтереси клієнта об'єктивно суперечать інтересам іншого клієнта, з яким адвокат пов'язаний договором про надання правової допомоги, або якщо є достатні підстави вважати, що передбачуваний розвиток інтересів нового і попереднього клієнта приведе до виникнення конфлікту інтересів. Адвокат не має права прийняти доручення також якщо конфлікт інтересів пов'язаний з отриманням від іншого клієнта конфіденційної інформації, що охоплюється предметом адвокатської таємниці або що захищається законодавством, відносно якої є перспектива використання при наданні правової допомоги новому клієнтові.

Таким чином, при дотриманні усіх цих умов, одночасне представництво інтересів двох або більше за позивачів (відповідачів) одним адвокатом в одному цивільному процесі можливо.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини