Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо платник податків втратив документи, планова перевірка переноситься

18 березня 2016, 11:33
2743
0
Автор:
Реклама

У разі неможливості проведення планової виїзної перевірки у зв'язку з втратою платником податків документів термін проведення такої перевірки переноситься до дати відновлення і надання документів на перевірку, розповіла ГФС в листі № 5246/6/99-99-22-04-02-15.

Нагадаємо, п. 6.10 Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку визначено, що у разі пропажі або знищення первинних документівоблікових регістрів і звітів керівник підприємства, установи письмово повідомляє про це правоохоронні органи і наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів і розслідування причин їх пропажі або знищення.

Результати роботи комісії оформляються актомякий затверджується керівником підприємства, установи. Копія акту спрямовується органу, у сфері управління якого знаходиться підприємство, установа, а також державній податковій інспекції - підприємствами і місцевому фінансовому органу - установами, в 10-денний термін.

Згідно п. 44.1 ст. 44 НК для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік прибутків, витрат і інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування і податкових зобов'язань, на підставі первинних документіврегістрів бухобліку, финотчетности, інших документів, пов'язаних з численням і сплатою податків і зборів.

Пунктом 44.3 ст. 44 НК визначене, що платники податків зобов'язані забезпечити зберігання документіввизначених в п. 44.1 ст. 44, а також документів, пов'язаних з виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи, не менше 1095 днів з дня представлення податкової звітності, для складання якої використовуються вказані документи.

При цьому відповідно до абз. 1 п. 44.1 ст. 44 НК дані податкової декларації мають бути підтверджені первинними документамирегістрами бухобліку, финотчетности, інших документів, пов'язаних з численням і сплатою податків і зборів. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітностімитних декларацій на підставі даних, не підтверджених вказаними документами.

Відповідно до п. 44.5 ст. 44 НК у разі втрати, ушкодження або дострокового знищення документів, вказаних в пунктах 44.1 і 44.3 статей 44 НК, платник податків зобов'язаний в 5-денний термін з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган по місцю обліку.

Платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи впродовж 90 календарних днів з дня, що настає за днем вступу повідомлення в контролюючий орган.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини