Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На оновленому держпорталі админуслуг можна отримати 16 послуг онлайн

17 березня 2016, 10:16
2091
0
Реклама

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України запускає оновлену версію пілотного проекту Єдиного державного порталу надання адміністративних послуг https://www.poslugy.gov.ua/.

Портал був створений ще в 2013 році, але тільки рік тому почалася активна розробка е-сервисов. Сьогодні за допомогою порталу вже можна отримати 16 послуг онлайн - 12 послуг Мінекономрозвитку і 4 послуги Госархстройинспекции.

Основний елемент системи - це особистий кабінетякий дозволяє ідентифікувати юридичну або фізичну особу. Через особистий кабінет користувач може формувати запити про надання послуг, отримувати сповіщення про статус отримання послуги і тому подібне. Сьогодні для ідентифікації законодавчо передбачено лише ЭЦП, але заплановано впровадити альтернативні методи ідентифікації.

Поява порталу дозволяє повністю змінити принципи отримання админуслуг. Наприклад, раніше, для того, щоб отримати ліцензію, підприємець повинен був зібрати пакет паперових документів і особисто подати в Кабмін. Після цього документи потрапляли в Мінекономіки, де їх по черзі розглядали працівники 4-х департаментів. На кожному з цих етапів могли виникати помилки, могли втрачатися документи. Підприємець дізнавався про помилки тільки тоді, коли отримував паперовий лист. І ніхто не знав, на якому з етапів і де знаходяться документи. У кращому разі процес тривав від 10 робочих днів, а якщо підприємець діставав відмову, то усе повторювалося по кругу. Така бюрократична система і відчуття невідомості створювали грунт для корупції і появи так званих "посередників".

У електронній системі посередників немає - питання ставить сама система, і вона ж пропонує варіанти відповідей. При цьому унеможливлюється "забути" об якийсь документ, тому що портал просто не дасть можливості перейти на наступний етап, якщо необхідні поля не заповнені. Комплектація документів перевіряється в течію 24 годинпісля чого замовник отримає повідомлення. Потім документи одночасно обробляються усіма департаментами. Якщо на якомусь з етапів виникає проблема - в особистий кабінет підприємця приходить повідомлення. В результаті термін видачі ліцензії скорочується до 2-3 днів.

У найближчих планах Мінекономрозвитку - впровадження унікальної системи сповіщенняяка інформуватиме зареєстрованих підприємців про санкції, перевірках або про закінчення терміну дії ліцензій. Такі попередження поступатимуть в особистий електронний кабінет підприємця і дублюватимуться на e - mail.

Заплановано значне скорочення переліку админуслуг і електронізація 20 найпопулярніших з них. Йдеться про повноцінну електронізацію: переклад в електронний формат усієї процедури, від подачі документів до отримання ліцензій онлайн.

Джерело: Мінекономрозвитку

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини