Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На навчання повнолітніх дітей слід стягати аліменти, а не додаткові витрати

16 березня 2016, 17:02
2853
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у гражданскми справах 24 лютого 2016 року розглянув справу № 6-1296цс15 про стягнення додаткових витрат на утримання повнолітньої дитини (витрати на навчання і проживання).

Відповідно до статті 180 СК батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення ним повноліття.

Частями першою - третьої статті 181 СК передбачено, що способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними; за домовленістю між батьками дитини той з них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь в його змісті в грошовій і (чи) натуральній формі; за рішенням суду засобу на утримання дитини (аліменти) присуджуються в долі від доходу його матері, батька і (чи) в твердій грошовій сумі.

Положеннями статей 180, 183, 185, 193, 198, 199 СК визначаються декілька видів виконання цього обов'язку, зокрема, утримання неповнолітньої дитини, що стягується в долях або твердій грошовій сумі (ст 180, 183); участь батьків в додаткових витратах на дитину, викликаних особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, його хворобою, каліцтвом і тому подібне) (стаття 185); утримання дитини, що знаходиться в установі охорони здоров'я, учбовій або іншому закладі, у випадку якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої в державне або комунальне або інший заклад, аліменти можуть бути стягнуті з них на загальних підставах (стаття 193); батьки зобов'язані містити своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, потребуючих матеріальної допомоги, а також якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і потребують матеріальної допомоги до досягнення ними 23 років, за умови якщо батьки можуть надавати таку допомогу (стаття 198). Згідно частини першої статті 185 СК той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь в додаткових витратах на дитину, викликаних особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, його хворобою, каліцтвом і тому подібне).

Виходячи з аналізу статті 185 СК додаткові витрати присуджуються дитині за наявності у одного з батьків, з яким проживає дитина, додаткових витрат, викликаних особливими обставинами, зокрема необхідністю в розвитку дитини за наявності у нього здібностей, талантів, у зв'язку з його хронічною хворобою, лікуванням, каліцтвом і тому подібне. Наявність таких витрат повинен довести позивач. Ці засоби є додатковими, на відміну від засобів, що отримуються одним з батьків на утримання дитини.

В той же час статтею 199 СК передбачена обов'язок батьків утримувати повнолітніх дітей, що продовжують навчання. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу; право на зміст припиняється у разі припинення навчання; право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, що продовжують навчання.

На відміну від правовідносин по участі батьків в додаткових витратах, правовідносини обов'язку батьків містити повнолітніх дочку, сина на період навчання регулюються главою 16 СКяка, зокрема, передбачає обов'язок батьків містити повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, способом сплати аліментів (статті 199, 200, 201 справжнього Кодексу). У визначенні розміру аліментів слід враховувати вартість навчання, підручників, проїзду до учбового закладу, проживання по місцю його знаходження. Норми цієї глави не встановлюють самостійної, окремої від аліментних зобов'язань, обов'язку батьків брати участь в додаткових витратах на дочку, сина, викликаних особливими обставинами.

Таким чином, у випадках, коли дитина потребує матеріальної допомоги у зв'язку з навчанням до досягнення ним 23 років, правила статті 185 СК не застосовуються, вказані правовідносини регулюються статтею 199 справжнього Кодексу.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини