Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦБФР ствердила зміни в Ліцензійні умови здійснення депозитарної і клірингової діяльності

16 березня 2016, 16:02
713
0
Реклама

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку на засіданні 15 березня затвердила зміни в Ліцензійні умови здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - депозитарній діяльності і кліринговій діяльності.

Документ спрямований на державну реєстрацію в Мінюст і набуде чинності після офіційної публікації.

Змінами підвищені вимоги по розкриттю річною фінансовою звітності і річній консолідованій фінансовій звітності разом з аудиторським укладенням. Ліцензіат забезпечуватиме цілодобовий доступ до такої інформації, а термін її перебування на сайті з дати обнародування збільшений до 5 років.

У останній редакції змін введено поняття "Форс-мажорні обставини".

Також введені вимоги до осіб, які обіймають посади головних бухгалтерів, або осіб, на яких покладено ведення бухгалтерського облікуа саме - відповідність вказаних осіб професійним вимогам до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів.

Уточнені вимоги по відкриттю нових відособлених підрозділів у депозитарних і клірингових установах - тепер це не зажадає додаткових дозвільних процедур.

У разі виникнення у особи, яка здійснює депозитарну або клірингову діяльність, факту зменшення певної кількості сертифікованих фахівців, така особа повинна відновити потрібне кількість сертифікованих фахівців впродовж 3-х місяців. В той же час, при виникненні такого факту у депозитарної установи (банка, наприклад, у зв'язку з введенням тимчасової адміністрації) така установа повинна відновити потрібну кількість сертифікованих фахівців впродовж 1 місяця.

Ще одно уточнення про наявність сертифікованих фахівців в депозитарній установі - банці : за наявності заступника керівника банку або членів виконавчого органу, які є сертифікованими фахівцями і відповідають кваліфікаційним вимогам, керівник банку може не мати відповідного сертифікату.

Крім того, в новій редакції рішення на депозитарні установи покладений обов'язок забезпечити резервне копіювання інформації.

В цілому в оновлених Ліцензійних умовах розширений розділ про умови виробництва кліринговій діяльності. Зокрема, відкориговані вимоги до осіб, що здійснюють клірингову діяльність, а саме - відповідність площі приміщення, кваліфікаційним умовам, вимогам програмно-технічного комплексу, встановленим при видачі ліцензії.

У виконання вимог Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності" виключені процедури видачі копії і дубліката ліцензії.

Джерело: НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини