Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ роз'яснив, як визначити дату виявлення збитку, заподіяного підприємству працівником

16 березня 2016, 14:04
1579
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 2 березня 2016 року розглянув справу 6 -1263цс15 про відшкодування збитку, заподіяного ГП НСК "Олімпійський" в результаті неправомірних дій в період виконання відповідачем трудових обов'язків на посаді генерального директора.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Для звернення власника або уповноваженого ним органу до суду з питань стягнення з працівника матеріального збитку, заподіяного підприємству, установі, організації, встановлюється термін в один рік з дня виявлення заподіяного працівником збитку (частина третя статті 233 КЗоТ).

Отже, термін звернення до суду у справах відносно трудових правовідносин врегульований положеннями КЗоТ. Спірні правовідносини в справі, що переглядається, регулюються положеннями КЗоТ, статтею 233 якого встановлений термін в один рік з дня виявлення заподіяного працівником збитку.

Як роз'яснено в пункті 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1992 року № 14 "Про судову практику у справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками"судам необхідно перевіряти, чи дотриманий власником або уповноваженим ним органом встановлений статтею 233 КЗоТ річний термін з дня виявлення заподіяного працівником збитку для звернення до суду з позовом про його відшкодування. Цей термін застосовується і при поводженні із заявою прокурора. Днем виявлення збитку слід вважати день, коли власникові або уповноваженому ним органу стало відомо про наявність збитку, заподіяного працівником. Днем виявлення збитку, встановленого в результаті інвентаризації матеріальних цінностей, при ревізії або перевірці фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації, слід рахувати день підписання відповідного акту або укладення.

Таким чином, прийняття постанови про відкриття кримінальної справи не усуває юридичного значення доведених до відома юридичної особи або органу державного управління актів, укладень і інших документів, здатних підтвердити початок течії встановленого частиною третьої статті 233 КЗоТ терміну звернення до суду.

Враховуючи викладене слід зробити висновок, що за змістом частини третьої статті 233 КЗоТ день прийняття постанови про відкриття кримінальної справи відносно особи, що є відповідачем у цивільній справі про відшкодування збитку, заподіяного підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на працівника трудових обов'язки, не слід вважати днем виявлення збитку, заподіяного цим працівником, за наявності акту або укладення, складених в результаті інвентаризації матеріальних цінностей, при ревізії або перевірці фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини