Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОН розробило новий механізм фінансування вищої освіти

15 березня 2016, 12:46
593
0
Реклама

Міністерство освіти України презентувало проект нового механізму фінансування вищої освіти.

Запропонована модель складається з чотирьох елементів:

1) базове (блокове) фінансування внз;
2) соціальний фонд;
3) фонд розвитку (фонд капітальних витрат) - напрям засобів на проекти розвитку університету або на його капітальні інвестиції;
4) фонд державної цільової підтримки, в якому будуть закладені гроші на підтримку тих категорій населення, яким держава надає додаткову підтримку на здобуття вищої освіти.

Згідно з базовим (блоковому) фінансуванням внз отримуватиме 80% гарантованого фінансування від торішніх засобів. Це дозволить університету планувати свою роботу наступного року. Інші 20% фінансування будуть розподілені за показниками результативності роботи внз.

Так, пропонується враховувати кількість студентів, що вибрали той або інший університет. При цьому важливо звернути увагу на фінансування студента залежно від вибраної їм спеціальності. Інженерні спеціальності повинні отримувати більше фінансування, адже вимагають використання лабораторій і додаткового устаткування, вважають в МОН. Серед інших показників результативності роботи університету - наукові публікації, науково-дослідну діяльність закладу, рівень інтернаціоналізації, показники працевлаштування випускників, залучення інших джерел фінансування для наукових досліджень.

Соціальний фонд дозволить відокремити фінансування роботи університетів стипендій. Також планується відокремити академічні стипендії (за результатами навчання студентів) від соціальних.

За інформацією МОН

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини