Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення про застосування амністії можна оскаржити в касації, - ВСУ

14 березня 2016, 15:45
963
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у кримінальних справах 11 лютого 2015 року, розглядаючи справу № 5-331кс (15) 15 висловився про те, що питання про застосування амністії не є предметом регулювання норм розділу VIII "Виконання судових рішень".

Амністія в Україні оголошується спеціальним законом (стаття 92 Конституції) і в карному праві є складником інституту звільнення від покарання і його відбуття (Розділ ХІІ УК)тому питання застосування амністії підлягає дозволу у рамках карної процедури.

Порядок і процедура застосування амністії регулюються відповідним законом, з урахуванням положень Закону "Про застосування амністії в Україні". Проте ці нормативні акти не визначають порядок оскарження прийнятих на їх основі судових рішень. КПК теж не містить норм, які б спеціально регулювали порядок оскарження таких рішень.

В той же час, згідно частини 2 статті 1 КПК, карне процесуальне законодавство України складається не лише із справжнього Кодексу, але і з відповідних положень Конституції, міжнародних договорів, обов'язкових для України, і інших законів.

Тому положення частини 2 статті 424 КПК необхідно тлумачити цілісно і питання про те, чи підлягають оскарженню в касаційному порядку судові рішення по застосуванню амністії, слід вирішувати, виходячи з положень Конституції, згідно з пунктом 8 статей 129 якій повнота касаційного перегляду обмежена тільки випадками прямого, недвозначного викладу (заборони) на рівні закону.

Оскільки КПК не встановлює прямої заборони на оскарження в касаційному порядку судових рішень по застосуванню амністії, виведення касаційної інстанції у кримінальній справі відносно А. про те, що такого характеру судові рішення не підлягають касаційному оскарженню, суперечить точному сенсу норми частини 2 статті 424 КПК.

Джерело: ВСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини