Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси обліку амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів

14 березня 2016, 14:03
7694
1
Автор:
Реклама

У листі № 2457/6/99-99-19-02-02-15 ГФС роз'яснила нюанси податкового обліку амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів.

Згідно пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 НК об'єктом оподаткування являється прибуток з джерелом походження з України і за її межами, яка визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибули або збитку), визначеного у финотчетности підприємства згідно з національними положеннями (стандартам) бухобліку або міжнародними стандартами финотчетности, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III "Податок на прибуток підприємств" НК.

Різниціщо виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, формуються відповідно до вимог ст. 138 НК.

Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів згідно з національними положеннями (стандартам) бухобліку або міжнародними стандартами финотчетности і зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ст. 138 НК (пп. 138.1, 138.2 ст. 138 НК).

Нормативним документом, що регламентує облік основних засобіва також їх віддзеркалення у финотчетности, являється Положення (стандарт) бухобліку 7 "Основних засобів" (далі - П(с) БУ 7), згідно з яким для визначення об'єкту основних засобів не застосовується вартісний критерій, передбачено угрупування основних засобів по класах згідно облікової політики підприємства і самостійне встановлення вартісних ознак предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

На відміну від правил бухобліку, в податковому обліку до малоцінним необоротним матеріальним активам відносяться активи вартістю не більше 6000 грн. і терміном корисного використання не більше 1 року (до 01.09.2015 р. - 2500 грн.) (пп. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 НК).

З урахуванням п. 27 П(С) БУ 7 амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може нараховуватися в 1-му місяці використання об'єкту у розмірі 50 % вартості об'єкту, яка амортизується, і інші 50 % вартості, що амортизується, в місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в 1-му місяці використання об'єкту 100 % вартостей об'єкту.

Таким чином, оскільки малоцінні необоротні матеріальні активи відносяться до основних засобів, то різниціякі визначаються відповідно до ст. 138 НК, за такими активами у платника не виникають.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини