Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Апеляційний суд не може застосувати позовну давність за заявою сторони, що не брала участь в спорі

12 березня 2016, 09:05
1226
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 2 березня 2016 року розглянув справу 6 -2307цс15 про стягнення боргу за кредитним договором.

При розгляді була сформована правова позиція, що стосується застосування апеляційним судм позовної давності за заявою сторони, що не брала участь в спорі в суді першої инстации.

За змістом частин третьої, четвертої статті 267 ГК позовна давність застосовується судом тільки за заявою сторони в спорі, зробленою до винесення ним рішення.

Згідно частини першої статті 232 ГПК заочне рішення підлягає відміні, якщо судом буде встановлено, що відповідач не явився в судове засідання і не повідомив про причини нез'явлення з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного дозволу справи.

Згідно частини першої статті 303 ГПК під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обгрунтованість рішення суду першої інстанції в межах аргументів апеляційної скарги і вимог, заявлених в суді першої інстанції.

Суд апеляційної інстанції при розгляді справи здійснює перевірку і оцінку фактичних обставин справи і їх юридичну кваліфікацію в межах аргументів апеляційної скарги, які вже були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Нові матеріально-правові вимоги, не були предметом розгляду в суді першої інстанції, не приймаються і не розглядаються судом апеляційної інстанції. Той факт, що сторона не брала участі в розгляді справи судом першої інстанції у випадках, передбачених законом може бути основою для відміни рішення суду першої інстанції, а не для вирішення апеляційним судом її заяви про застосування позовної давності.

Також ВСУ підтвердив свою правову позиціюзгідно якої не допускається об'єднання в одно виробництво вимог, що підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлене законом.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини