Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ розповів, коли банк може відмовитися від проведення фінансової операції

11 березня 2016, 17:37
1042
0
Автор:
Реклама

Нацбанк в листі № 25-0008/20588 нагадав, що вимогами ст. 10 Закону про запобігання легалізації прибутків і ст. 64 Закону про банки встановлено право банку відмовити клієнтові у встановленні (підтримці) ділових стосунків (у тому числі шляхом розірвання ділових стосунків або проведення фінансової операції) у випадку, зокрема:

- якщо фінансова операція містить ознаки такій, яка підлягає финмониторингу;

- встановлення клієнтові неприйнятний високого ризику за результатами оцінки або переоцінки ризику;

- ненадання клієнтом необхідних для вивчення клієнта документів або відомостей.

Банк, як СПФМ, зобов'язаний здійснювати управління рисками відмивання прибутків з урахуванням результатів ідентифікації, верифікації і вивчення клієнта, послуг, які надаються клієнтові, аналізу фінансових операцій, і їх відповідності фінансовому стану і змісту діяльності клієнта, у тому числі з урахуванням рекомендацій, наданих Нацбанком.

Банк зобов'язаний проводити аналіз відповідності фінансових операцій, що проводяться клієнтом, наявній інформації про зміст діяльності і фінансовий стан клієнта з метою виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу.

Якщо за результатами аналізу банк дійшов висновку, що існують ознаки ризикової діяльності або є підстави вважати, що характер або наслідки фінансових операцій можуть нести реальну або потенційну небезпеку використання уповноваженого банку з метою відмивання прибутків, то Нацбанк рекомендує банку використовувати право відмови від фінансової операції.

Слід зазначити, що банк повинен забезпечити внесення в реєстр фінансових операцій інформації про фінансову операціюу проведенні якої відмовлено впродовж 1 робочого дня, але не пізніше наступного робочого дня з дня відмови.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини