Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про припинення права власності із заліком вимог

10 березня 2016, 09:03
4042
3
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 24 лютого 2016 року розглянув справу 6-2784цс15 про припинення права власності на частку в загальному майні.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

При розділі майна, що є об'єктом права загальної спільної власності подружжя, у разі, якщо речі є неделимыми, присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його долі в праві загальної спільної власності на майно допускається тільки з його згоди і за умови попереднього внесення другим з подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду (частини четверта, п'ята статті 71 Сімейного кодексу).

У разі недосягнення такої згоди між дружинами може застосовуватися стаття 365 ГК за наявності для цього відповідних підстав і суд може присудити одному з подружжя долю в натурі, а іншому - грошову компенсацію на підставах, передбачених цією статтею.

Згідно частини другої статті 365 ГК суд виносить рішення про припинення права особи на частку в загальному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї долі на депозитний рахунок суду.

Статтею 601 ГК визначено, що зобов'язання припиняється заліком зустрічних однорідних вимог, термін виконання яких настав, а також вимог, термін виконання яких не встановлений або визначений моментом затребування.

Залік зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї із сторін.

Вимоги, які можуть підлягати зарахуванню, мають бути: зустрічними (кредитор за одним зобов'язанням є боржником по іншому, а боржник за першим зобов'язанням є кредитором по другому), однорідними (зараховуватися можуть вимоги про передачу речей одного роду, у зв'язку з чим зарахування як спосіб припинення зазвичай застосовується до зобов'язань по передачі родових речей, зокрема грошей).

Отже, допускається залік однорідних вимог, витікаючих з різних підстав; термін виконання таких вимог не настав, не встановлений або визначений моментом пред'явлення.

Ця норма не виключає часткового зарахування, згідно з яким менше за розміром зобов'язання припиняється повністю, а більше - збільшується на суму заліку.

Шляхом зарахування можуть припинятися зобов'язання на будь-якій стадії їх існування, навіть після відкриття старанного виробництва по виконанню одного із зустрічних зобов'язань.

У справі, що переглядається, суди дійшли обгрунтованого висновку про наявність підстав для припинення права власності відповідача на половину квартири і можливості зарахувати зустрічні однорідні грошові вимоги сторін і зменшити на їх суму розмір заборгованості відповідача перед позивачкою.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини