Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

4 березня 2016, 14:33
3227
1
Реклама

1. АМКУ зобов'язаний публікувати усі свої рішення на сайті

3 березня вступив в силу Закон № 782 - VIII про забезпечення прозорості діяльності АМКУзгідно з яким впродовж 10 робочих днів з дня прийняття на сайті АМКУ публікується: інформація про прийняття розпорядження про початок розгляду справи про погоджені дії, концентрацію; рішення, прийняте за результатами розгляду заяв, справ про погоджені дії або концентрацію; рішення за результатами розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції і рішення за результатами розгляду справ про недобросовісну конкуренцію.

2. Введено електронне адміністрування реалізації пального

Система електронного адміністрування реалізації пального введена з 1 березня. Юрособи і ФОП, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов'язковій реєстрації як платники акцизного податку до початку здійснення реалізації. Держказначейство відкрило рахунки платникам акцизного податку, які включені в реєстр платників акцизного податку з реалізації пального. У свою чергу, ГФС роз'яснила нюанси електронного адміністрування реалізації пального.

3. НБУ залишив облікову ставку на рівні 22%

Національний банк України вирішив залишити облікову ставку на рівні 22 % річних, 3 березня прийнявши постанову № 135 "Про регулювання грошово-кредитного ринку". У подальшому НБУ має намір поступово пом'якшувати монетарну політику у разі зниження інфляційних ризиків.

4. Кабмін запропонував відмінити 18 дозвільних документів

Урядовим законопроектом № 4131 передбачається відміна 18 документів дозвільного характеру і ліцензії на здійснення туроператорской діяльності. Серед дозволів, які відміняються, також свідоцтво про встановлення категорії готелів, карантинний дозвіл (на імпорт і транзит) та ін. Крім того, пропонується встановити можливість здійснення деяких видів госпдіяльності на підставі представлення декларації, без отримання документу дозвільного характеру (10 документів, зокрема, сертифікат оцінної діяльності, дозвіл на заняття народною медициною, дозвіл на утримання диких тварин і так далі).

5. Перевізники можуть отримати ліцензію поштою

Тепер перевізники можуть заощадити свій час і засоби, оскільки їм вже не треба в обов'язковому порядку їхати в Київ для отримання ліцензії в Укртрансбезопасности - таку послугу надаватимуть відділення поштового зв'язку. У відділенні Укрпошти можна передати увесь пакет документів на отримання тієї або іншої ліцензії. Перевізник може також забрати документи в Укрпошті, або ж за бажанням в Києві.

6. НКЦБФР посилює правила включення аудиторських фірм в реєстр

Підготовлені зміни в Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів. Підвищуються вимоги до аудиторських фірм, які хочуть бути включеними в Реєстр. Зокрема, фірма повинна буде надавати свідоцтво АПУ про відповідність системи контролю якості, мати власний веб-сайт і здійснювати аудиторську діяльність не менше 3 років. Також передбачається, що фірма може бути виключена з Реєстру за відсутність надання аудиторських послуг профучастникам ринку цінних паперів впродовж 12 місяців з дати включення в Реєстр.

7. Затверджений порядок представлення декларації про відходи

Постановою № 118 Кабмін ствердив Порядок представлення декларації про відходи. Суб'єкти господарювання у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загальної освіти відходів складає від 50 до 1000 умовних одиниць, щорічно подають декларацію за формою згідно з додатком. Декларація подається раз на рік одночасно в паперовій і електронній формі.

8. Пропонується ввести механізм корпоративного договору

У парламенті зареєстрований законопроект № 4160яким заплановано ввести механізм корпоративного договору для структуризації взаємин між акціонерами або учасниками товариства з обмеженою відповідальністю. Законопроектом передбачається ввести в чинне законодавство норми про укладення корпоративних договорів - договорів про реалізацію прав учасників (засновників) ТОВ і договорів між акціонерами.

9.
Процедура надання спецдозволів на користування надрами стає прозорій

Кабмін 2 березня ствердив зміни в порядок проведення аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами. Передбачається можливість для бізнесу самостійно ініціювати винесення окремих ділянок надр на аукціони, уточнені підстави для відмови в наданні надр в користування. Значно зменшується перелік підстав, якими раніше користувалися для уникнення аукціону. Тепер бізнесу надаватиметься досить часу і інформацію для вивчення лота, що повинне створити між недропользователями чесну конкуренцію.

10. Уряд хоче підвищити акцизний податок на сигарети

Кабмін подав до парламенту законопроект № 4158яким пропонується збільшення адвалорной ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 3 процентні пункти - з 12% до 15%. Відповідні зміни заплановано внести з метою гармонізації оподаткування тютюнових виробів з вимогами європейського законодавства, вирівнювання податкового навантаження на дорогі і дешеві сигарети. Зараз в Україні акцизне навантаження на дорогі сигарети значно менше, ніж на дешеві.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини