Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Словесні паразити: як сайту уберегтися від суду через коментарі?

4 березня 2016, 14:01
4851
0
Автор:
Реклама

ЕСПЧ і вітчизняні суди давно визналищо саме сайти несуть відповідальність за коментарі.

Але як же відгородитися від словесних паразитів, зберігши при цьому аудиторію інтелігентних читачів? На щастя, сушити голову над цим питанням вже не треба, адже 3 березня в прес-центрі ЛігаБізнесІнформ Іларіон Томаровстарший юрист, керівник IP практики AstapovLawyers International Law Group, поділився з бізнесом основними способами захисту сайтів від наклепу користувачів.

При розробці стратегії захисту експерт керувався найсвіжішою практикою ЕСПЧ у справах Delfi AS v. Estonia, Magyar Tartalomszolgбltatуk Egyesьlete (MTE) and Index.hu Zrt v. Hungary.

У справі Delfi AS v. Estonia (рішення від 16 червня 2015 року) ЕСПЧ дійшов висновку, що власник сайту, будучи повідомленим про відверто протизаконний зміст коментарів, не зробив заходів по видаленню коментарів, хоча мав технічну можливість це зробити.

Суд роз'яснив, що сайт повинен нести відповідальність за дії користувачів, оскільки осіб авторів коментарів встановити не вдається, а сайт свідомо відмовився зробити заходи по захисту честі, гідності і ділової репутації позивачів.

До речі, рішення у справі Delfi AS v. Estonia непридатно ні до соцсетям (адже власник медіа-платформи не розміщує контент), ні у разі, коли приватна особа має власний сайт або веде блог в якості хобі.

Обставини справи MTE and Index.hu Zrt v. Hungary (рішення від 2 лютого 2016 року) практично ідентичні ситуації у справі Delfi AS v. Estonia. Правда, нове рішення ЕСПЧ відбило ліберальніший підхід в оцінці підстав для притягнення до відповідальності сайту за негативні коментарі.

ЕСПЧ позначив одну з основних проблем боротьби з образливими коментарями користувачів - оцінку змісту усіх коментарів. Стало зрозуміло, що модератор повинен особисто проглянути усе комменты і оцінити їх за критерієм образливості. Звичайно, такий підхід вимагає чималих людських і тимчасових витрат для сайтів, тому іноді простіше закрити можливість коментування.

Для сайтів, які не готові відректися від своїх коментаторів, Іларіон Томаров підготував 4 способи захисту від словесних паразитів.

Спосіб захисту № 1

Розробіть правила користування сайтом і розміщення коментарів. Обов'язково зробіть так, щоб витяг з 5-7 головних заборон (що не можна писати) спливав над вікном створення коментарів.

У тексті Terms of Use сайту мають бути детально описані вимоги до коментарів на сайті, в т.ч. заборона на публікацію висловлювань негативного змісту.

Спосіб захисту № 2

Не забувайте про модерацію коментарів.

Це означає, що перед публікацією коментарі повинні проходити попередню перевірку на відповідність правилам сайту. Зазвичай для цього існує спеціальне програмне забезпечення, але деякі інтернет-платформи користуються послугами модераторів. Ідеально використовувати систему дворівневої перевірки коментарів : спочатку програма визначає явно нецензурні, ворожі і т. д. вирази, а після цього задіюється модератор, який аналізує зміст коментаря, який пройшов автоматичну перевірку.

Спосіб захисту № 3

Використовуйте систему notice - and - take - down ("попередження і видалення").

На жаль, навіть при існуванні двох попередніх способів захисту не можна покладатися на сумлінність користувача, та і модератор може прогледіти небезпечний коментар. Завдяки інструменту notice - and - take - down розібратися з недобросовісними коментаторами вам допоможуть інші користувачі сайту. Для цього треба лише створити кнопку "Поскаржитися", за допомогою якої користувач повідомить модератора про негативний зміст висловлювання. Така кнопка має бути розміщена біля кожної публікації.

Спосіб захисту № 4

Якщо не виходить по-доброму, прибігайте до тимчасового блокування можливості коментувати.

З юридичної точки зору часткове обмеження можливості висловити свою думку є цілком виправданим. Зазвичай функція коментування відключається, коли стаття на сайті містить провокуючі заяви.


P.S. Ці способи захисту не застрахують вас на 100% від суду, але значно скоротять риски!


Кристина Головко
ЮРЛИГА

Детальніше про різну судову практику з цього питання можете шанувати в матеріалах ЮРЛИГИ :
"Документ тижня" : судова справа про відповідальність за коментар в Інтернеті
Судовий дайджест: компенсація виплат, запит на інформацію і коментарі в Мережі
Про відповідальність сайту за розміщені користувачами коментарі
Відповідальність за анонімну інформацію несе власник сайту, - ВХСУ

З додатковими рекомендаціями юристів можна ознайомитися в статті: Бізнес в соцсетях: юридичні тонкощі і практичні поради

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини