Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про оскарження рішення не учасником суперечки

3 березня 2016, 16:31
4302
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 17 лютого 2016 року розглянув справу 6-76цс16 про розділ загального майна подружжя.

При розгляді була підтверджена правова позиція, згідно якої рішення суду може оспорити і не сторона у справі, якщо були порушені права.

По сенсу частини 1 статті 292 ГПК право на апеляційне оскарження мають осіб, які не участволи в справі, але прийняте судове рішення завдає їм шкоди, що виражається в несприятливих для них наслідках.

У справі, що переглядається, позбавлення відповідача права власності на майно робить неможливим виконання судового рішення про стягнення з нього на користь заявника суми боргу, внаслідок чого останній має підстави рахувати своє право на отримання суми боргу порушеним, а тому виведення суду апеляційної інстанції, з яким погодився і суд касаційної інстанції, про відсутність у заявника права на оскарження рішення суду першої інстанції на тій основі, що суд не вирішував питання про його право і обов'язок, передчасний, суперечить сенс стаття 292 ГПК і перешкоджає подальший провадження у справі про існуючий суперечка.

Така ж правова позиція була висловлена при перегляді справи № 6-885цс15

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини