Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд не може застосувати позовну давність за своєю ініціативою

1 березня 2016, 13:50
2079
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 17 лютого 2016 року розглянув справу 6-1844цс15 за позовом "Банку Форум" до поручителя про стягнення заборгованості по кредитних договорах.

При розгляді справи була підтверджена правова позиція, згідно якої суд не може за власною ініціативою застосовувати позовну давність.

Виходячи з основних принципів цивільного права, які характеризуються загальним підходом до певної групи цивільних правовідносин, принципу рівності правового регулювання окремого виду правовідносин і аналізу норми розділу V Цивільного кодексу "Терміни і терміни. Позовна давність "в їх сукупності, слід зробити висновок про поширення норми частини третьої статті 267 ГК як на загальну, так і спеціальну позовній давності.

Отже, без заяви сторони в спорі ні загальна, ні спеціальна позовна давність не може застосовуватися ні за яких обставин, оскільки можливість її застосування зв'язується тільки з наявністю про це заяви сторони в спорі.

Таким чином, суд за власною ініціативою не має права застосувати позовну давність.

Така ж правова позиція була висловлена в справах № 6-738цс15, № 6-25цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини